Zımpara Nedir?

04-11-2022 13:29
Zımpara Nedir?


Zımpara, işlenecek pürüzlü yüzeylerin pürüzsüz hale getirilmesi için kullanılan malzemeye verilen isim olmaktadır. Zımparalar pası, eski boyayı ve verniği temizlemek için de kullanılmaktadır. Zımpara, aşındırıcı kristalize kum taneciklerinden oluşan malzemedir. Genellikle imalat ve inşaat sektöründe kullanılmaktadır. Metal, ahşap, mermer, alçı gibi malzemelerden oluşmuş yüzeylerin pürüzsüz hale getirilmesini sağlayan işlem olmaktadır. Zımparalama işlemi boya ve astar uygulamasından önce yapılan son işlem olmaktadır. 


Zımpara Çeşitleri Nelerdir?

Pürüzlü yüzeylerin düzeltilmesine yardımcı olan zımpara, farklı kategorilere göre çeşitlenmektedir. Zımpara çeşitleri şu şekilde kategorilendirilmektedir:


  • Şekillerine göre zımpara çeşitleri: Düz zımpara, yuvarlak zımpara, silindir zımpara ve oval zımpara 

  • Yapıldığı malzemeye göre zımpara çeşitleri: Keçe zımpara, elyaf zımpara, metal zımpara, ahşap zımpara, bez zımpara 

  • Kullanımlarına göre zımpara çeşitleri: El zımparası ve mekanik zımpara 

  • Kalınlıklarına göre zımpara çeşitleri: Kalın zımpara, çok kalın zımpara, ince  zımpara, çok ince zımpara, orta kalınlıkta zımparalar

  • Kullanım alanlarına göre zımpara çeşitleri: Ağaç zımparası, boya zımparası, mobilya zımparası, cam zımparası, demir zımparası


Zımpara Kağıdı Nedir?

Zımpara makinesi üzerine konulan ve zımparalama işlemini gerçekleştiren ana malzeme olmaktadır. Ürün doğal ya da sentetik malzemelerden oluşan ince parçacıklardan imal edilmektedir. Parçacıklar elekler yardımı ile elenerek boyutlarına göre sınıflandırılmaktadır. 


Zımpara kağıdı ile zımpara taşı oldukça karıştırılan iki kavram olmaktadır. İşlevleri aynı olsa da kullanım alanları ve şekilleri farklı olmaktadır. Zımpara taşı ne işe yarar? Zımpara taşları, aşındırıcı taneciklerin organik veya inorganik bağlayıcılarla birbirine bağlanmasından oluşan kesici takımlar olmaktadır. Zımpara taşı, metal endüstrisinde döküm ve kaynakların kaba talaş alma işlemlerinden, folyo merdanelerinin en hassas taşlama işlemlerine kadar yaygın bir biçimde kullanılmaktadır. Sıklıkla metal endüstrisinde kullanılan ürün, cam ve seramik sanayisinde de kullanılmaktadır.


Zımpara Ne İşe Yarar?

Zımpara pürüzlü yüzeylerin pürüzsüz hale getirilmesini sağlamaktadır. Malzeme kenarlarını keskinleştirmek ve mat yüzeylerin parlak hale getirmek içinde kullanılan malzeme olmaktadır. Cam yüzeylerde oluşan çiziklerin giderilmesini sağlamaktadır. Su zımparası otomobil sanayisinde, mermer ve metallerin zımparalanmasında parlak bir bitiş elde edilmesini sağlamaktadır. 


Zımpara Kum Sayısı Nedir?

Zımpara kum nedir? Zımpara kum sayısı, zımpara yüzeyinde birim alandaki tanecik miktarını belirtmektedir. Birim alanda ne kadar fazla kum taneciği olursa zımpara o kadar ince yani kum değeri yüksek olmaktadır. Birim alandaki kum taneciği miktarı ne kadar az olursa tanecik boyutları bir o kadar büyük olacağından zımpara kalın yani kum değeri de düşük olmaktadır. 


Zımpara Nasıl Yapılır?

Zımparalama işlemi yapılmadan önce zımpara yapılacak alan özelliklerine göre tercih edilecek zımpara belirlenmelidir. Zımpara işlemine mutlaka 100 mm ile 150 mm arasında bir orta zımpara ile başlanmalıdır. Kullanılan zımpara kağıdı ölçüsü yeterli gelmezse yavaş yavaş düşürülüp zımpara kullanılan yüzeye en uygun ölçü bulunup zımparalama işlemine  devam edilmelidir. Yüzeyin kaba zımparalama işlemi bittikten sonra da zımpara kağıdında ince zımpara ölçülerine geçilip yüzey iyice pürüzsüzleştirilmelidir. Her zımpara işlemi arasında iz bırakmayan bir bez ile yüzeydeki tozlar silinmelidir. 


Teknolojinin gelişmesi ile önceden beden kuvveti ile yapılan zımparalama işlemi yerini metal zımparalama işlemine bırakmıştır. Zımpara işlemini oldukça kolay hale getiren zımpara makineleri bant zımpara, titreşimli zımpara gibi farklı çeşitleri ile tercihe sunulmaktadır. Fabrika, atölye gibi alanlarda profesyonel zımpara makineleri tercih edilmektedir. Farklı yüzeylere uygun tasarımlar ve watt güçleri ile çeşitlilik göstermektedir. Her makinenin kendine has zımparalama tekniği bulunmaktadır. Bazı mekanik zımpara makinelerinde fırça zımpara çeşidi kullanılmaktadır. Kullanım alanına uygun doğru makine tercih edilmesi zımparalama işleminin kolay ve zahmetsiz yapılmasını sağlamaktadır. Örneğin ahşap bir ürün için ağaç zımpara makinesi tercih edilmesi zımparalama işleminin kolayca yapılmasını sağlamaktadır. 


Zımpara Numaraları Ne Anlama Gelir?

Zımpara numaraları zımparadaki aşınmayı sağlayan kumların ne kadar ince veya iri olduğunu belirtmektedir. Kum zımparası üzerindeki kum numarası ne kadar düşükse finisaj sonuçları o kadar ince olmaktadır. Düşük kum numaraları daha kaba bir kağıt anlamına gelmektedir. Örneğin 200’lük zımpara ince zımpara kategorisinde yer almaktadır. 

 

En ince zımpara numarası kaç?

En ince zımpara numarası 120 ila 220’lik ölçeğe karşılık gelmektedir. 


Zımparaların Numaralarına Göre Kullanım Alanları

Farklı numaralara sahip olan zımparalar farklı amaçlar ve yüzeyler için kullanılmaktadır. Zımparaların numaralarına göre kullanım alanları şu şekilde gruplanmaktadır:


  • 0 numara zımpara: Maden, tahta vb. şeylerin yüzünü aşındırıp düzleştirme ve parlatmada kullanılan ve üstüne zımpara tozu yapıştırılmış olan kalın kağıt olmaktadır. 

  • Çok Düşük Kum Numarasına Sahip Zımparalar (24-36 Kum): Yüksek aşındırmaya ihtiyaç duyulan işlemlerde kullanımı sağlanmaktadır.
  • Örneğin yüzeylerden zor çıkacağı belli olan boya ve verniği kaldırmak için kulanılabilmektedir. Eski parkeleri zımparalamak için de kullanılmaktadır.
  • Aşındırıcılıkları çok yüksek olan zımpara türüdür.

  • Düşük Kum Numarasına Sahip Zımparalar (40-50 Kum): Büyük kum tanelerine sahip olan zımpara çeşidi yüzeylerden çok kalın olmayan bitişleri kaldırmak ve ahşabı şekillendirmek için kullanılmaktadır. Aşındırıcılıkları oldukça yüksek olmaktadır. 


  • Orta Kum Numarasına Sahip Zımparalar (60-100 Kum): Ahşabı şekillendirirken pürüzleri yok etmekte kullanılan zımpara, sert ağaçları işlem görmeden önce hazırlamak ve uygulanacak ürünün daha iyi tutunmasını sağlamak için de kullanılmaktadır. Aşındırıcılıkları orta derecede olmaktadır. 

  • Yüksek Kum Numarasına Sahip Zımparalar (120-220 Kum): Ev kullanımlarında son adım olarak kullanılmaya uygun olan zımpara çeşidi, yüzeydeki son pürüzleri kaldırmak ve yüzeyi cilaya hazır etmek için de kullanılmaktadır. Düşük aşındırıcılığa sahip olmaktadır. 

  • Çok Yüksek Kum Numarasına Sahip Zımparalar (240 ve üstü Kum Değerleri): 240 ve 400 arası kum değerine sahip zımparalar boya ve vernik uygulamalarında katlar arasında kullanılmaktadır. Yüzeyin tutuculuğu arttırılarak boya/vernik uygulamasında oluşan hatalar giderilmektedir. 600 ve üstü kum değerleri çok ince kumlara sahip oldukları için yüzeyleri cilalamada kullanılmaktadır. Aşındırıcılıkları çok düşük olmaktadır. 

Zımpara Takozu Nedir?

Zımpara kağıdının yüzeye daha iyi sürülebilmesi için üzerine sarılan ağaç takoz şeklinde yapılmaktadır. Zımparanın kolay kullanılmasını sağlamaktadır. Zımpara takozu ahşap, metal, plastik, alçı gibi malzemelerden yapılmaktadır. Düzgün yüzeylerde daha iyi zımparalama yapılabilmesi için zımpara takozu kullanılmaktadır. Alt kısımları mantar, kauçuk gibi esnek malzemelerden yapılmaktadır. Çeşitli boyutlara sahip olan zımpara takozu kullanım kolaylığı sağlaması açısından zımparalama işleminde tercih edilen ürünler arasında yer almaktadır. 


Su Zımparası Nedir?

Su zımparası kayganlaştırıcı olarak suyun veya benzer sıvıların kullanıldığı zımparalama yöntemi olmaktadır. Daha pürüzsüz ve daha az aşındırıcı bir zımparalama sağlamaktadır. Çoğunlukla parlak yüzeyler elde etmek için zımparalamada en son adım olarak uygulanmaktadır. Düzeyde yapılacak işleme göre 800’lük su zımparası, 2000 kum zımpara, 3000 kum zımpara gibi birçok çeşit arasından tercih yapılabilmektedir. 



Su zımparası nerelerde kullanılır?

Özellikle otomobil sektöründe, mermer ve metallerin zımparalanmasında parlak bir bitiş elde etmek için bu tür zımparalama tercih edilmektedir. Bu zımpara türü; eşit, pürüzsüz ve parlak bir görünüm elde edilmesine yardımcı olmaktadır. 


 






IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.