Yat Verniği Nedir?

27-12-2022 14:22
Yat Verniği Nedir?

Vernikler genel olarak doğal veya sentetik reçinenin uygun miktardaki alkol veya yağ içinde çözündürülmesi ile elde edilirler. Verniklerin uygulama alanlarında ahşaptan metala pek çok yüzey bulunur. Vernikler genel olarak uygulanan yüzeyin su, nem, çizilme ve darbelere karşı direncini artırmak için uygulanır. Ayrıca aynı zamanda vernik uygulaması ile mat, yarı mat ve parlak bir görünüm elde edilmesini de sağlanır. 

Yat verniği, vernik çeşitlerinden birisidir. Yat verniği, alkid reçineden elde edilir. Bu vernik çeşidi yoğun su teması gerektiren yüzeylere uygulanmaktadır.  


Yat Verniği Çeşitleri Nelerdir?

Yat verniği çeşitleri operasyonel özelliklerdedir ve farklılık gösteren çeşitli yat verniği türleri bulunur. Bunlardan ilki alkittir. Bu yat verniği çeşidi düşük maliyeti nedeniyle popülerdir. Beyaz ispirto, benzen bileşikleri ile birlikte, büyük miktarlarda toluen içerir. Bir diğeri ise alkid-üretandır. Alkid yat verniğine benzer benzer özelliklere sahiptir. Bu çeşit çabuk kuruması ile bilinir ve sadece dış mekan kullanımı için uygundur. Yat verniği çeşitleri su bazlı yat verniği ve sentetik yat verniği olarak da çeşitlenir. Başka bir çeşit ise üretan alkid yat verniğidir. Üretan alkid yat verniği içeriğine uçucu toksinlerin hızlı bir şekilde buharlaşmasını önleyen üretan bileşikleri hakimdir.  Bir diğer çeşit ise akrilattır ve suda çözünür bileşenlerden oluşmakla birlikte iç mekan kullanımı için çok uygundur. Yat verniğinin miktarına göre de çeşitleri bulunur, örneğin; yat verniği 12 lt.

Yat Verniği Özellikleri Nelerdir?

Yat vernikleri genellikle kuvvetli yapışma özelliğine sahip verniklerdir. İçerisindeki malzemeler sebebiyle de neme ve suya karşı oldukça yüksek bir dirence sahiptir. Dolayısıyla deniz taşıtlarından pergola yüzeylere, mobilyalardan kapı-pencere doğramalarına kadar geniş bir kullanım alanına sahiptir. 

Yat Verniği Ne İşe Yarar?

Yat verniği ağaç esaslı malzemeler başta olmak üzere korumaya ihtiyaç duyulan yüzeylere uygulanır. Bu vernik çeşidi şeffaf, sert, koruyucu katman oluşturan bir vernik türüdür. Uygulama yapılan yüzeyin neme ve suya karşı da direnç kazanmasına yardımcı olur. Yat verniği renkleri; parlak, yarı mat ve mat görünümlü olan yat vernik çeşitleridir.

Yat Verniği Nasıl Kullanılır?

Yat verniği nasıl uygulanır konusunda dikkat edilmesi gereken ilk şey bu verniğin kuru yüzeylerde kullanılmaya dikkat edilmesi gerektiğidir. Yağ ve kirden arındırılmış yüzeye uygulama yapılmalıdır.Daha önce vernik uygulanmamış ahşap yüzeylerde şeffaf ahşap koruyucu uygulaması uygulanabilir. Yat vernik uygulamasının 2 ya da 3 kat yapılması önerilmektedir. Yat boyama vernik ile yapıldıktan sonra katlar arasında 24 saat beklenmelidir.

Ayrıca atılan ilk kat vernik için %20 oranında inceltilmesi daha iyi bir nüfuz sağlaması konusunda katkı sağlar. Fakat daha sonra yapılacak katlar için yat verniğin inceltilmesine gerek bulunmaz.

Yat Verniği Kullanım Alanları Nelerdir?

Yat verniği kullanım alanları daha çok su ile temasın ve nemin çok olduğu yerlerdir dolayısıyla yatlar, ahşap esaslı gemilerde kullanılabilir. Fakat bun yüzeylerin dışında her türlü mobilyada da başarı ile uygulanabilir. Yapışma anlamında ise son derece iyi bir birleşme sağlamaktadır.  

Yat Verniği Nasıl İnceltilir?

Yat verniği inceltmesi konusunda dikkat edilecek ilk şey eşyanın önceden vernikli olup olmamasıdır. Eğer direk boyasız ve verniksiz bir ağaç yüzeyine işlem yapılacaksa verniğin türüne göre %15-40 oranında inceltilmesi önerilir.  Sonrasında diğer katlarda da verniğin markasına ve üzerinde yazan bilgilere göre %5-20 arasında inceltilir. Bazen de hiç inceltilmez. Bu işlemlerin hepsinde inceltici kullanarak inceltme işlemi yapılır.

Yat Verniği Ne Kadar Sürede Kurur?

Yat Verniği uygulandıktan sonra 4 gün içinde fiziksel ve kimyasal dayanıklılığını kazanmaktadır. Normal şartlarda dokunmaya hazır bir halde kuruması 2-4 saati alır. Ayrıca toz tutmama kıvamına gelmesi 6-8 saati alırken tamamen kuruması 24 saati bulur. İkinci kat uygulaması ise 10 -12 saat sonra yapılmalıdır.

Yat Verniğine Tiner Katılır mı?

Yat verniği nedir sorusundan sonra merak edilen bir diğer konu ise yat verniğine tiner katılır mı sorusudur. Verniğin %15-40 oranında inceltilmesi için inceltici bir ajan olan tiner kullanılabilir. Bu işlemden sonra diğer katlarda da verniğin markasına ve üzerinde yazan bilgiler baz alındığında tekrar tiner ile inceltme işlemi yapılabilir. 

Yat Verniği Su Geçirir mi?

Solvent bazlı ve tek komponentli koruyucu vernik olan yat verniği deniz taşıtlarının ahşap bölümlerinde kullanılır. Zaman içerisinde sararma ve kararma yapmayan oldukça dayanıklı olan bu vernik çeşidi ayrıca suya, neme ve rüzgara karşı da karşı yüksek koruma sağlayan özelliktedir.

Yat Vernik Isıya Dayanıklı mı?

Yat verniği isminden de anlaşıldığı üzere yat, gemi gibi deniz araçlarında kullanılabilen bir vernik çeşididir. Dolayısıyla deniz suyu, yağmur, güneş, aşırı ısı farkı gibi kuvvetli dış etkenlere ve bu etkenlerin yıpratıcı etkilerine karşı dayanıklıdır. Uygulandığı yüzeye mükemmel korunma sağlar. Ayrıca UV ışınlarına karşı da yüksek dayanıma sahiptir.

Yat Verniği Çizilir mi?

Yat verniği uygulandığı yüzey üzerinde koruyucu bir tabaka oluşturur. Fakat sadece yüzeyinde koruma sağlamaz, aynı zamanda ahşabın içine nüfuz ederek ardından kapsamlı bir koruma sağlar. Tutuculuğu çok yüksek olan bu vernik çeşididir, uygulanan yüzeyi tuzlu suya, rutubete, çizilmeye, iklim şartlarına karşı korur.

Yat Verniği Kullanmanın Avantajları

Yat verniği kullanılan yüzeyler darbelere karşı korunur. Yüzeyi aşınmaya karşı da koruyan yat verniği yüzey üzerinde sert bir tabaka oluşturur ve dolayısıyla çizilmeyi engelleyici etkisi gösterir. Bu etki oldukça yüksektir. Bu vernik çeşidi ile parlak, mat ve yarı-mat bir yüzey oluşturabilme imkânı bulunur. Yat verniği sayesinde, verniğin altında kalan bölge estetik olarak güzel görünür. Yat verniğinin ayrıca güneş ışınlarının yıpratıcı etkilerine karşı koruyucu bir yüzey oluşturduğu da bilinmektedir.  Yüzey temasını kestiğinden dolayı hava ve ısıyı geçirmez ve kapladığı ürünün içine nem, yağ gibi partiküllerin girmesini engel olur. 

Gemi ve yatlarda özellikle tuzlu su ve nem gibi maddeler korozyonu hızlandırır. Ancak yat verniği kullanılırsa bu etkenler yüzeye girmez. Son olarak yat verniği kaplandığı eşyanın ömrünü arttırır.

Yat Verniği ile Normal Vernik Arasındaki Fark

Normal olarak resimlere sürülen vernikler malzemeye nüfuz etmez sadece resmin uygulanan yüzeyini korumaktadır fakat yat verniği bir ahşap verniğidir. Yat verniği, diğer vernik çeşitleri arasında en güçlü ve en çok koruma sağlamaya yardımcı olan vernik çeşididir. Normal vernikler gibi resim yüzeylerinde değil ahşap yüzeylerde kullanılır. 

Yat Verniği Kokusu Nasıl Giderilir?

Yat verniği kokusu, hem vernikle çalışıldığı sırada hem de uygulamadan sonra sertleşmesini beklerken ortaya çıkabilir.  Uygulama sırasında pencereleri açmak ve çalışma alanını havalandırmak kokuyu azaltmaya yardımcı olur. Yat verniği uygulanan malzeme mümkünse kuru, güneşli bir günde dışarıda bekletilmelidir. Ayrıca malzeme üzerine karbonat ya da bütün açılan bir kabartma tozu uygulaması yapılması, kalan vernik kokusunu gidermek için yapılabilir.Yat verniği kokusunu azaltmak amacıyla gazete kağıdının üstüne yerleştirilmiş aktif kömür veya kurutulmuş kahve tozu da kullanılabilir. Kağıt kokuları emer fakat hem kağıt hem de koku emici malzeme belirli aralıklarla değiştirilmelidir. Yat verniği kokusunu dağıtmak amacıyla yat verniği uygulanan eşyalar (örneğin çekmece) kapalı alana getirildikten getirdikten sonra birkaç gün açık bırakılmalıdır. 


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.