Yağlı Boya Nasıl Çıkar?

04-11-2022 13:39
Yağlı Boya Nasıl Çıkar?


Yağlı boya kullanım alanı oldukça geniş olan bir boya türü olmaktadır. Adından da anlaşılacağı üzere yağ bazlı ürünlerdir. Birçok sektörde tercih edilen yağlı boyayı ne çıkartır, yağlı boya lekesi nasıl çıkar ,yağlı boyayı ne çıkartır sorusu da kullanıcılarının en çok merak ettiği sorular arasında yer almaktadır. Su bazlı, akrilik boyalara göre yağlı boya lekesinin çıkarımı oldukça zordur. Yağlı boyalar çok dayanıklı olmalarından dolayı yüzeye tutunur ve bu sebeple boyayı yüzeyden çıkarmak uğraştırıcı olmaktadır. Herhangi bir yüzeye bulaşan yağlı boyanın çıkarımı çok çabuk yapılmalıdır. Yağlı boya tamamen kurumadan önce, üzerindeki kalın boya tabakası etrafına yayılmadan kazınmalıdır. Kalan yağlı boyanın çıkarılması için yüzeyin türüne göre tiner, zımpara ve ısı tabancası kullanılmaktadır. 


Yağlı boyaların çıkarımı ve inceltilmesi sentetik tiner ile yapılmaktadır. Boya ustaları veya ressamlar yağlı boya satın alırken genellikle yanında sentetik tiner de satın almaktadır. Boyama esnasında boyayı inceltmek için boyama esnasında ve boya bitiminde de temizlik yapmak için sentetik tiner kullanılmaktadır. Sentetik tinerin boyayı kolayca çıkarabilmesi için boyanın yüzeyde kurumamış olması gerekmektedir. Yüzeylere bulaşan yağlı boyaların çıkarılma şekilleri yüzeyin çeşidine göre de değişiklik göstermektedir.


Yağlı Boya Nedir?

Halk arasında yağlı boya olarak bilinen ürünün diğer adı sentetik boya olmaktadır. Enamel boya olarak da bilinen yağlı boya, renk pigmentlerinin özel sıvılarla karıştırılıp ezilmesi sonucu merdaneden geçirilerek elde edilen boya türü olmaktadır. Yağlı boyanın macuna benzer bir yapısı bulunmaktadır. Yapısı gereği kullanıldığı alanda topaklanma yapmamaktadır. İçerisinde genellikle yağ, terebentin, pigment ve bağlayıcılar bulunan yağlı boyada bağlayıcı madde olarak genellikle keten, reçine, balmumu, haşhaş yağı kullanılmaktadır. Yağ seçimi boyaya sararma, kuruma süresi ve dayanıklılık gibi bazı değişen özellikler katmaktadır. Yağın çeşidine göre boyanın parlaklığında da farklılık görülebilmektedir. 


Yağlı boyaların kapatıcılık özelliği çok yüksektir. Zemindeki boya çeşidi ne olursa olsun yağlı boya zemindeki boyayı kapatabilme özelliğine sahiptir. Yağlı boya uygulanmış bir zeminin üzerine farklı bir boya çeşidi uygulamak mümkün olmamaktadır. Boyama işlemi yapılmadan önce yüzeyin yağlı boyadan tamamen arındırılması gerekmektedir. 


Yağlı boyalar parlaklık derecesine göre çeşitlilik göstermektedir. Yağlı boya çeşitleri şu şekilde gruplanmaktadır:


  • Parlak yağlı boyalar: En çok bilinen ve kullanılan yağlı boya çeşidi olmaktadır.
  • Oldukça kaygan bir yüzeye sahip olan yağlı boya çeşidi ışığı yansıtmaktadır.
  • En fazla metal ve ahşap malzemelerin boyamasında kullanılmaktadır.
  • Yarı mat yağlı boyalar: Yüzeye hafif bir parlaklık sağlamaktadır.  
  • Mat yağlı boyalar: Tamamen mat görünümde parlaklığa sahip olmayan yağlı boya çeşididir.
  • Boyandığı yüzeyde fırça ya da rulo izini göstermemektedir. 

Yağlı Boya Özellikleri Nelerdir?

Metal, MDF, ahşap, demir, tuval üzerine resim çalışması, kapı boyama, pencere boyama, obje boyama gibi birçok alanda kullanım imkanına sahip olan yağlı boyaların özellikleri şu şekilde sıralanmaktadır:


  • Genel amaçlı bir boya çeşididir.
  • Yavaş kuruyan bir yapıya sahip olmaktadır.
  • Bu özelliği özellikle resim alanındaki kullanımda her aşamada düzeltmelerin yapılabilmesine imkan sağlamaktadır. 
  • Uzun yıllar boyunca dayanıklılık göstermektedir. Bu sebeple birçok alanda tercih nedeni olmaktadır.
  • Neme ve suya dayanıklıdır.
  • Su geçirmeme özelliği bulunmaktadır. 
  • Akma, çürüme, bozulma görülmez
  • Canlı bir görünüm sağlamaktadır. 
  • Solventlidir. (Kuruma esnasında havaya solvent yaymaktadır.)

Tiner Yağlı Boyayı Çıkarır mı?

Yağlı boyalar sentetik esaslı yani çok dayanıklı olması için üretilmiş kimyasal boyalar olmaktadır. Bu sebeple çıkarması zor olan boyalardan biri olmaktadır. Yüzeye bulaşan yağlı boyanın çıkarılması için oldukça hızlı hareket edilmesi gerekmektedir. Yağlı boya kurudukça yüzeyden çıkarılması zorlaşmaktadır. Birçok alanda kullanımı tercih edilen yağlı boyanın kullanım esnasında ve kullanımı bittikten sonra temizliği için sentetik tiner tercih edilen ürünler arasında yer almaktadır. Sentetik tinerin yağlı boyayı çıkarabilmesi için yağlı boyanın henüz kurumamış olması gerekmektedir.


Camdan Yağlı Boya Nasıl Çıkar?

Yağlı boya birçok alanda kullanılan ve etrafa sıçrayabilen bir malzeme türüdür. Yağlı boya sıçrama sonucu zeminde iz bırakabilmektedir. Bu zeminlerden birisi de camlar olmaktadır. Camdaki boya nasıl çıkar sorusu camı lekelenen kullanıcıların en çok cevap aradığı sorulardan birisi olmaktadır. Yağlı boyanın camda bıraktığı lekenin çıkarılması için öncelikle boyanın kurumuş ya da kurumamış olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Kurumamış yağlı boyanın camdan çıkarılması oldukça kolay bir işlem olmaktadır. Camda kurumamış olan bir yağlı boya lekesinin çıkarılması için sentetik tiner yeterli olmaktadır. Camda kuruyan yağlı boyanın çıkarılması için ise selülozik tiner ve boya sökücü kullanılmaktadır. 


Kurumuş Yağlı Boya Nasıl Çıkar?

Yağ bazlı bir boya türü olan yağlı boyanın kuruduktan sonra çıkarımı zor bir işlem olmaktadır. Kurumuş boya lekesi nasıl çıkar sorusu boya kullanıcılarının cevap aradığı sorulardan olmaktadır. Kurumuş yağlı boyaları çıkarmak için terebentin, gazyağı, aseton ve çeşitli tinerlerin kullanılması gerekmektedir. 




Yağlı Boya Elbiseden Nasıl Temizlenir?

Yağlı boyanın elbiseye sıçraması ya da dökülmesi boya kullanılırken en sık karşılaşılan kazalardan birisi olmaktadır. Yağlı boya lekesi her ne kadar zor çıkarılması ile bilinse de doğru uygulanan yöntem ile lekenin çıkarılması mümkün olmaktadır. Elbiselerden yağlı boyanın çıkarılması için en bilindik yöntem pudra kullanımı olmaktadır. Lekeye müdahale yeni iken yapılırsa sonuç daha etkili olmaktadır. Pudralama yapıldıktan sonra lekeli bölge alkole, terebentine ve etere batırılmış bir bezle silinmesi gerekmektedir. Silme işleminden sonra kumaş iyice yıkanmalıdır.


Monttan boya lekesi nasıl çıkar? Montun üzerindeki yağlı boya lekesini çıkartmak için öncelikle mont kullanmayan eski bir örtünün üzerine yerleştirilmelidir. Terebentin ile boya lekesinin bulunduğu alan nemlendirip boyayı yumuşatılır. Birkaç dakika geçtikten sonra bir palet veya bıçak yardımı ile giysinin boyasını dikkatlice kazınmalıdır. Ancak bu işlem yapılırken giysinin temiz kalan diğer bölgelerinin leke olmamasına dikkat edilmelidir. Sonrasında çamaşır deterjanı uygulanıp lekenin olduğu bölge çitilenir. Leke inatçıysa ve çıkmıyorsa birkaç saat bekletilmeli ve ardından çamaşır makinesinde yıkaması denenmelidir.


Spor ayakkabıdan boya lekesi nasıl çıkar, ayakkabıdan boya lekesi nasıl çıkar? Ayakkabıda oluşan yağlı boya lekesi pamuğa sürülen tiner, ispirto ya da saf alkol ile kolayca çıkarılmaktadır. 


Deri ceketten boya nasıl çıkar? Deride oluşan yağlı boya lekesinin çıkarımı diğer kumaş türlerine göre daha kolay olmaktadır. Bir sprey şişesine limon sıkılıp ardından lekeye püskürtülür. Bu sayede yüzeydeki kalıntılar kendiliğinden yüzeyi terk etmektedir. Ardından mikrofiber bez yardımıyla kalıntılar temizlenir. Bu işlem beyaz sirke, sitrik asit veya ağır derecede sulandırılmış saf alkol ile de uygulanabilmektedir. 


Yağlı Boya Elden Nasıl Çıkar?

Yağlı boya kullanırken en sık karşılaşılan durum boyanın ele bulaşması olmaktadır. Boyama esnasında eldiven kullanılmamışsa eğer boyanın ele bulaşması kaçınılmaz olmaktadır. Eldeki boya nasıl çıkar sorusu yağlı boyayı sıklıkla kullanan kullanıcıların en çok cevap aradığı sorulardan olmaktadır. Eldeki yağlı boyanın yaş veya kuru olması boyanın çıkarım şeklinde uygulanacak yöntemin değişmesini etkilemektedir. Ele bulaşan yağlı boya yaş ise boyayı inceltmek için kullanılan tinerin bir beze dökülerek silinmesi sonucu ele bulaşan yaş boya çıkarılabilmektedir. Yağlı boya elde kurumuş ise aynı temizlik selülozik tiner ile yapılmaktadır. 


Parkeden Yağlı Boya Nasıl Çıkar?

Boyama işlemlerinde en çok yer zeminleri kirlenmektedir. Parkedeki boya lekesi nasıl çıkar sorusuna boyama esnasında zemini boya olan kullanıcıların oldukça merak ettiği sorulardan birisidir. Mermer zeminlere kıyasla parkeden boya lekesi çıkarmak daha zor ve dikkat gerektiren bir işlem olmaktadır. Pudra parkelerde de yağlı boya temizliği için tercih edilen malzeme olmaktadır. Parkedeki lekeli bölgeye dökülen bol miktardaki pudra bir süre zemin üzerinde bekletilmektedir. Daha sonra boyalı bölge alkollü ya da eterli bezle silinmektedir. Ardından zemin mutlaka soğuk su ile durulanmalıdır. Bu yöntemin işe yaramadığı lekelerden amonyak dökülerek leke çıkarma yapılabilmektedir. 


Yağlı Boya Kumaştan Nasıl Çıkar?

Boyama işlemi yapılırken en çok dikkat edilmesi gereken şey boyama alanında bulunan kumaş ürünler olmaktadır. Zarar gören kumaştan boya lekesi nasıl çıkar sorusu boyama esnasında etrafında bulunan kumaş ürünleri boya olan kullanıcıların cevap aradığı sorulardan birisi olmaktadır. Yağlı boyanın kumaştan çıkarılması dikkat gerektiren bir işlem olmaktadır. Boyanın kuru ya da yaş olması alınacak sonuç için önemli bir husus olmaktadır. Kumaşta oluşan yağlı boya lekesinin çıkarılması için sentetik ya da selülozik tiner kullanılmaktadır. Ama bu tinerler kumaşın ağarmasına ve leke bırakmasına yol açabilmektedir. Yeni damlamış olan yağlı boyanın çözümü daha kolay olmaktadır. Boyayı çıkarmak için öncelikle sentetik tiner kullanılmalıdır. Sentetik tiner ile sonuçsuz kalındığında selülozik tiner kullanılabilmektedir. Selülozik tiner oldukça keskin bir malzeme olduğundan kumaşa zarar vereceği ihtimali düşünülerek işlem yapılması gerekmektedir. 


Fayanstan Yağlı Boya Lekesi Nasıl Çıkar?

Fayans bir zeminden yağlı boya lekesi çıkarmak oldukça kolay bir yöntem olmaktadır. Fayansta oluşan yağlı boya lekesinin çıkarılması için sirke, bulaşık deterjanı ve su karışımı oldukça etkili olmaktadır. Öncelikle yüzeydeki yağlı boya bıçak yardımı ile kazınır. Oluşturulan karışım lekeli alana sünger ile silinir. Bu işlem sonrasında fayanstaki yağlı boya lekesi sorunsuz bir şekilde çıkmaktadır.


Arabadaki Yağlı Boya Lekesi Nasıl Çıkar?

Arabaya sıçrayan ya da bulaşan yağlı boya lekesi çıkarımı oldukça kolay bir işlem olmaktadır. Arabadaki yağlı boya çıkarımı için birçok yöntem kullanılabilmektedir. Bunlardan bazıları alkol, benzin, gaz yağı ve tuvalet ispirtosu olmaktadır. Özellikle alkol araçtaki boya lekelerinin çıkarımı için oldukça sık kullanılan bir yöntem olmaktadır. Aracın yüzeyine sprey şişesine doldurulan alkol sıkılıp biraz bekledikten sonra bez yardımıyla silinmektedir. 






IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.