Vernik Nedir?

04-11-2022 12:53
Vernik Nedir?


"Vernik nedir?” ya da "vernik ne demek?” soruları hakkında ahşap başta olmak üzere korunması, daha uzun süre kullanılması ve daha estetik görünmesi istenen eşyaya veya yüzeye sürülerek uygulanan şeffaf, sert, koruyucu katman bilgisi verilmektedir.  Vernik için ayrıca, kuru yağ, reçine ve tiner ya da solventtir gibi çeşitli kimyasal maddelerin bileşimlerinden üretildiği söylenmektedir. Verniğin sürüldüğü eşyaya göre koruma sağladığı ve ahşap dışında metal ve benzeri şekilde boya uygulanmış malzemeler için de çevresel faktörlere karşı koruma sağladığı vurgulanmaktadır. 


Vernik Çeşitleri Nelerdir?

Vernik çeşitleri incelendiğinde temelde 3 ana gruba ayrıldığı bilinmektedir. Sıralanacak olunursa,

  1. Sentetik Vernik
  2. Selülozik Vernik,
  3. Poliüretan Vernik 

şeklinde olmaktadır. 3 ana grup içinde de vernik çeşitleri ve kullanım alanları ile üretim şekillerinin farklı olduğu gözlenmektedir. Solvent bazlı vernik, ahşap vernik, tahta vernik, ahşap koruyucu vernik, kokusuz vernik, mat vernik, oto boya vernik, araç vernik ve plastik vernik bu duruma örnek bazı vernik çeşitleri olarak listelenmektedir. 


Sentetik Vernik Nedir?

Sentetik verdik için, vernik çeşitleri arasında en geç kuruyan ve suya dayanıklı vernik denilmektedir. Bu yüzden daha çok mutfak mobilyalarında ve ahşap ürünlerde kullanılmaktadır. Gayet sağlam olması ve yüzeye en iyi şekilde yapışması ile neme karşı dayanıklılığı özellikle gemi, tekne ve nemli yüzeylerde tercih edilmesini sağlamaktadır. Ayrıca metal ve benzeri yüzeyler için de uygun bulunmaktadır


Selülozik Vernik Nedir?

En yaygın kullanıma sahip olan vernik türlerinden biridir ibaresi kabul görmektedir. Tinerle inceltilerek kullanılmakta ve ahşap boya üzerine vernik denildiği zaman da akla ilk selülozik vernik gelmektedir. Ahşap vernik uygulaması genel olarak hediyelik eşya ya da aksesuarlarda yaygın bulunmaktadır. Ahşap boyama vernik hem tabanca hem de fırça ile uygulanmaktadır. Özellikle süs eşyalarının verniklenmesinde vernik renkleri çeşitliliği ön plana çıkmaktadır. Beyaz vernik ve kızıl vernik bu konuya iyi birer örnek olmaktadır. 


Poliüretan Vernik Nedir?

Mobilyacıların ve profesyonellerin kullandığı vernik çeşidi olan poliüretan verdik, en dayanıklı vernik tanımı ile bilinmektedir. Çünkü çizilmelere, çarpmalara, darbelere, kimyasal maddelere, iklim şartlarına karşı fazlasıyla dayanıklılık göstermektedir.  


Akrilik Vernik Nedir?

Akrilik boyaların cilalanma uygulaması için kullanılan vernik çeşididir tanımı "akrilik vernik nedir? sorusunu karşılamaktadır. Akrilik vernikler mat, yarı mat ve parlak olmak üzere üç seçenekte satışa sunulmaktadırlar. "Akrilik vernik nasıl uygulanır?” cevabı da farklı türlerde yani fırça ve akrilik sprey vernik sayesinde uygulandığı bilgisine ulaşılmaktadır. "Akrilik sprey vernik nasıl kullanılır?” konusunun aydınlatılması için de yaklaşık 20-25 cm uzaklıktan çapraz katlar halinde tüm yüzeye eşit şekilde bilgisi sunulmaktadır.


Mat Vernik Nedir?

Mat vernik için, parlaklık istenmeyen sadece koruma amacı için sürülen yüzeyler için üretilmiş bir verdik çeşididir tanımı yapılmaktadır. Yüzeyde görünmeyen ve belirsiz ince bir tabaka oluşturarak koruma görevini yerine getirmektedir. Özellikle doğal görünümler için tercih edilmektedir. "Kadife mat vernik nerelerde kullanılır?” hakkında da yüksek kalite koruma içerdiği ve uygulandığı yüzeyde film tabakası oluşturduğu için kullanıldıkça su geçirmez ve sararma, çatlama yapmama özelliklerinden dolayı daha çok sehpa ile yemek masası gibi eşyalarda kullanılmaktadır. 


Yarı Mat Vernik Nedir?

Yarı mat olan verdikler ise mat ya da parlak olmamaktadır. Saten mat ifadesi ile yaklaşık yumurta kabuğu görünümde verdik diye geçmektedir. Yat mat boya ile uyum sağlaması amacıyla kullanılmaktadır. 


Parlak Vernik Nedir?

Parlak vernik hakkında uygulandıkları yüzeyde parlak bir görünüm sağlayan koruma özellikli verdiklere denilmektedir. Parlak vernikler su bazlı, sentetik, poliüretan ya da selülozik bazlarda olabilmektedir. Her bir kimyasalın parlaklığı aynı olsa da, doğru yerlerde uygulamaları yapılmaktadır. Parlak vernik ile sıkça karıştırılan sır vernik hakkında "sır vernik nedir?” sorusu sorulmaktadır. Sır vernik, açık renk katmanlarında rengin eklendiği bir kaplama tekniği olarak kullanıcıların karşısına çıkmaktadır. 

Mat ve Parlak Vernik Farkı

Mat ve parlak vernik farkı ise parlak verniğin uygulandığı yüzeylerin rengini yansıtarak daha parlak görünmesini desteklerken, mat verdik de sağlamlık ve koruma özelliği sunarak uygulanan eşyanın rengini yansıtmamaktadır. İki vernik türü arasında kararsız kalınması durumunda da önce mat verniğin denenmesi önerilmektedir. Çünkü mat vernik üzerine parlak vernik uygulaması yapılmaktadır. 


Taş Vernik Nedir?

"Taş vernik nedir? hakkında en doğru tanım, birçok hobi ve tasarım işlemlerinde tercih edilen bir vernik türüdür olmaktadır. "Taş vernik nerede kullanılır? ile "taş vernik ne işe yarar?” soruları için de boyanan her türlü düz ve sert yüzeyde uygulanabilen bir malzeme olduğu bilgisi ve mobilyalarda, suya dayanıklı olduğu içinde mutfak tezgahlarında kullanıldığı cevabı verilemektedir. 


Su Bazlı Vernik Nedir?

"Su bazlı vernik nedir?” aramalarında ilk karşılaşılan bilgi, diğer vernik çeşitlerine göre daha az sağlığa zararlıdır olmaktadır. VOC madde içermekte ve uygulanan yüzeylere ekstra koruyuculuk ile parlaklık getirmektedir. "Su bazlı vernik nerelerde kullanılır?” hakkındaki cevaplar ise ev mobilyaları ve mutfak dolapları, dekoratif eşyalar ile cam, metal, polyester, seramik, plastik gibi ürünlerin yüzeyindedir cevabı verilmektedir. 

Su ile inceltilen su bazlı verniklerin "su bazlı vernik nasıl inceltilir?” sorusuna ışık tutmaktadır. "Su bazlı vernik kaç kat uygulanır?” bilgisi de 2 kat olmakta hatta 2 katın az gelmesi halinde de 1 kat daha uygulanması, her kat arasında en az 8 saat beklenilmesi önerilmektedir. Sadece su ve sabun yeterlidir ifadesi, "su bazlı vernik nasıl çıkarılır?” konusunu bilgilendirmektedir. 


Vernik Ne İşe Yarar?

Vernik hakkında araştırma yapıldığı zaman birden çok konuda işe yaradığı fark edilmektedir. Verniğin görevlerinden bir kısmı sıralanacak olursa uygulandığı yüzeyi parlatmak, daha kullanışlı bir duruma getirmek, çizilme ve darbelere karşı muhafaza etmek ile yüzeyde iklim şartlarını etkisiz hale getirmek yanında bir de dekoratif bir hava kazandırmak olduğu vurgulanmaktadır. Bunların yanında ısıya dayanıklı vernik, özel üretim bir ürün olmakla beraber endüstriyel alanlarda 500 dereceye kadar ısıya dayanıklılık göstermekte ve metal yüzeyleri korumak amaçlı alüminyum boya üretiminde kullanılmaktadır. 

Ayrıca vernik boya için "vernik boya nedir? sorusuna hobi severler ve eski eşyalarını dönüştürmek isteyenler dolap, mutfak ve mobilya boyamak adına kullanılan, kendiliğinden vernikli boya cevabını vermektedir. Bir diğer adı cam cila olan cam verniklerde parkelerin parlak görünmesi ve sağlamlığı için kullanılmaktadır. "Cam vernik nasıl uygulanır?” için ulaşılan bilgiler ise 24 saat ara ile en az 3 kat fırça yardımıyla sürülmesi ve katlar arasında da okşama zımpara uygulanması yönünde olmaktadır. 


Vernik Nasıl Uygulanır?

"Vernik nasıl yapılır, vernik nasıl uygulanır, vernik nasıl atılır?” ve "vernik nasıl sürülür?” soruları sık aramalarda yer almaktadır. Temizlik için nemli ve kuru bezler, zımpara, fırça ve vernik bu işlemler için gerekli malzemelerdir vurgusu yapılmaktadır. Vernik uygulanmak istenen yüzeyin güzelce temizlenmesi ve kurulanması önem teşkil etmektedir. Zımpara işleminin yapılması, verniğin kutusunda karıştırılması, vernik fırçasının verniğe 3’te 1 oranında batırılması ve verniğin kutusu üzerindeki talimatlar doğrultusunda yüzeye sürülmesi, birden fazla katla daha iyi sonuç elde edilmesi bilgisi verilmektedir. 

Bununla beraber vernik uygulaması yapmak isteyenlerin "sprey vernik ne işe yarar? ve "sprey vernik nedir?” aramalarından çıkan sonuçlar bulunmaktadır. Bu sonuçlar ise iç ve dış mekânlarda ahşap, seramik, beton, plastik, cam, metal süs eşyaları yanında otomobil, motosiklet, bisiklet, makine ve yedek parçaların vernik işlemleri için rahat kullanım sağlayan bir vernik türüdür şeklinde olmaktadır. 


Vernik Nasıl Çıkar?

Vernik uygulama işleminden sonra "vernik nasıl çıkar?” sorusunun cevabı, çıkması istenen vernik ahşap üzerindeyse yüzeyi zımparalamak ve daha sonrada yüzeye ahşap boyası sürülmesi önerilmektedir. Tinerle de ahşap üzerinden vernik lekesi kolayca temizlenmektedir. Kumaş üzerinden vernik lekesi asetonla çıkabiliyorken,  "vernik elden nasıl çıkar?” sorusuna da verilen ilk cevap kesinlikle su ile çıkmadığı hatta su ile teması halinde ellere daha çok yapışacağı olmaktadır. Tiner ve aseton elden vernik çıkarmak için uygulanan yöntemler arasında yer almaktadır. 


Vernik Nasıl Hızlı Kurur?

"Vernik nasıl hızlı kurur?” cevabı ise vernik uygulanan yüzeyin sıcak havadan uzak, soğukta bekletilerek kuruması olduğu vurgulanmaktadır. Su bazlı verniklerin daha hızlı kuruduğu ve hangi vernik çeşidi olursa olsun sürülürken güneş altında çalışılmaması ile çok kalın sürülmemesi de önerilmektedir.




Boyadan Sonra Vernik Ne Zaman Atılır?

"Boyadan sonra vernik ne zaman atılır? ile "vernik ne zaman atılır?” cevapları da ev dekorasyonu ve mobilya boyamalarında yüzey tam anlamıyla kuruduktan sonra ki genel 1-2 gün sonrasında vernik atıldığı bilgisine ulaşılmaktadır. Vernik atımında da katlar arasında verniğin çeşidine ve uygulandığı yüzeye göre değişim göstermekte ve bu durum 1-2 saat ile 1-2 gün bazında kendini göstermektedir. "Akrilik boyadan sonra vernik ne zaman atılır?” için de akrilik boya üzerine verniğin atılması için boyanın tamamen kuruması beklenmektedir. Bunun için 1-2 günlük sürenin önerilmesi vurgulanmaktadır. 



IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.