Tiner Nedir?

04-11-2022 12:50
Tiner Nedir?


"Tiner nedir?” ya da "tiner ne demek?” soruları için verilen en doğru cevap, yağ bazlı boyaların rahat bir şekilde sürülebilmesi için inceltilmesine yarayan bir maddedir olmaktadır. Diğer bir tanımla tiner, boya gibi maddelerin yoğunluğunu azaltan ve çözen bununla birlikte petrol ruhu, neft yağı ile aseton gibi kimyasallardan imalatı yapılan sıvı kıvamdaki çözücülerdir tanımından söz edilmektedir. İngilizcede "thinner” yani Türkçe karşılığı inceltici sözcüğünden gelmektedir. 


Tiner Özellikleri Nelerdir?

Tiner özelliklerinin başında, boya uygulaması yapılırken mutlaka boya ile aynı cins tiner kullanılması gelmektedir. Boya ambalajlarının üzerinde yer alan bilgilerin arasında boya için uygun olacak tiner türü bilgisi yer almaktadır. Tiner için söylenebilecek bir diğer özellik ise tiner formülü olduğu yönünde açıklamalar bulunmaktadır. Laboratuar ortamında imalatı yapılan tinerin formülü çeşitlerine göre farklılık göstermektedir. Örneğin selülozik tiner kimyasal formülü, C6H5CH3 sonucunda ortaya çıkmaktadır. 


Tiner Ne İşe Yarar?

Pek çok kişinin merak ettiği konular arasında yer alan tiner için "tiner ne işe yarar?” sorusu aramalarda yoğun şekilde bulunmaktadır. Çeşitli nitelikli kimyasalları ve ürünleri inceltmeye veya tamamen çözmeye, kaldırmaya, temizlemeye yarayan çözücü içeren bir maddedir bilgisi yaygın olarak geçmektedir. Boya uygulamasını kolaylaştırmak adına tinerle boya inceltme yapılmaktadır. Ayrıca, boya çıkarıcı tiner tanımıyla da inşaat sonrası boya kalıntılarını temizlemek amacıyla da kullanılmaktadır.  


Tiner Nerelerde Kullanılır?

Tiner, çeşitli endüstriyel alanlarda yaygın olarak kullanıldığı gibi ev boya işlerinde de sıklıkla kendini göstermektedir. Otomotiv sanayisindeki boya çalışmalarında da tiner kullanımının ayrı bir sahip olduğu bilinmektedir. Bütün bunların yanında tiner, görsel sanatlarla uğraşan birçok sanatçının da faydalandığı kimyasallar arasında yer almaktadır.  Tinerin inşaat alanlarında kullanımına da fazlasıyla rastlanmaktadır. Mobilya sektörü, metal ve ahşap yüzey boyamalarında tiner kullanımı söz konusu olmaktadır. 


Tiner Ne İçin Kullanılır?

"Tiner ne için kullanılır? ifadesinin altında birden çok yanıt bulunmaktadır. Tiner ev içi, dış cephe, mobilya, otomotiv dış yüzeyi, yağlı boya tablo boyalarının inceltilmesinde kullanılmaktadır. Tinerin leke çıkarma etkisi sayesinde boya ve vernik lekelerinin temizlenmesi için de tercih edilmektedir. Ev duvarlarının boyanması, bir sanatçının yağlı boya tablosunu tuvaline resmetmesi, bir marangozun mobilyaları verniklemesi esnasında etrafa ve giysilere sıçrayan boya kalıntılarını çıkarmak amaçlı da tiner kullanımı ilk sırayı almaktadır. 


Tiner Nasıl Kullanılır?

İlk defa boya işi yapacak kişilerin fazlasıyla merak ettiği konulardan biri de "tiner nasıl kullanılır?” olmaktadır. Tiner eğer boya inceltmek için kullanılacaksa, boya malzemesinin türüne göre seçilen tiner çeşidi belli bir oranda eklenerek kullanılmaktadır. Bunun için boya kutusu üzerindeki bilgi ve oranlara dikkat edilmesi vurgulanmaktadır. Eğer tekstil ya da farklı bir ürün türünün boya veya vernik kalıntılarından temizlenmesi için kullanılacaksa önce ufak bir yerde denenmesi önerilmektedir.  


Tiner Çeşitleri Nelerdir?

Tiner çeşitleri, tiner kullanılacak kişiler tarafından bilinmesi önerilmektedir. Bu bakımdan tiner çeşitleri aşağıdaki gibi sıralanmaktadır,

  • Selülozik Tiner, 
  • Sentetik Tiner, 
  • Akrilik Tiner,
  • Rapid Tiner,
  • Kokusuz Tiner,
  • Poliüretan Tiner, 

Rapid Tiner Nedir?

Rapid tiner, astar veya rapid boya malzemelerinin ve verniğinin inceltilmesi amacı ile kullanılan bir tiner türü olmaktadır. Son derece uçucu olan bu ürün kullanıcılarının işlerini iyi bir şekilde görmesini sağlamaktadır.


Akrilik Tiner Nedir?

Akrilik tiner ise, akrilik bazlı boya, astar ya da verniklerin inceltilmesinde ve temizlenmesinde ön plana çıkmaktadır.


Kokusuz Tiner Nedir?

Kokusuz tiner de tiner çeşitleri arasında yer almakta ve tinerin farklı bir kimyasal bileşimi sonucunda oluşmaktadır. Tinerin keskin kokusundan dolayı boya sektörü içinde yaygın bir kullanım alanına sahip olduğu belirtilmektedir.


Selülozik Tiner Nedir?

"Selülozik tiner nedir? için diğer tiner çeşitlerine göre uçucu bir kimyasal olduğu söylenmektedir. "Selülozik tiner nerede kullanılır? ve "selülozik tiner ne işe yarar?” sorularının cevabı ise selüloz bazlı boya ve vernik türlerinin inceltilmesinde kullanım işine yaramaktadır olmaktadır. Selülozik tiner zararları son konusu olduğunda, etkili bir formüle sahip olan bu tiner çeşidinin bazı yüzeylerin temizliğinde zarar verebilme ihtimalinden söz edilmektedir. 


Selülozik Tiner Boyayı Çıkarır mı?

"Selülozik tiner boyayı çıkarır mı?” sorusu eğer selülozik boya lekesi için ise cevabı "evet” olmaktadır. Eğer soru araba üzerine dökülen herhangi bir boya türü için ise de cevap "hayır” olmaktadır. Selülozik tinerin plastik, araç boyası, kumaş, lastik ve pvc gibi yüzeylerde erimeye, büzüşmeye, solmaya veya boya kalkmasına neden olduğu gözlenmektedir. 


Sentetik Tiner Nedir?

"Sentetik tiner nedir?” aramalarında ilk karşılaşılan cevap boya sektöründe kullanılan tinerlerin başında gelen ve boyanın yüzeye eşit miktarda dağıtılabilmesinde etkili olan tiner çeşididir olmaktadır. "Sentetik tiner nerede kullanılır?” sorusuna da sentetik boya ve vernik çözmede, inceltmede ve temizlemede kullanıldığı bilgisi verilmektedir. Sentetik tiner içeriği ise C7 ile C12 hidrokarbonlarının bileşimini barındırmaktadır.  


Sentetik Tiner Ne İşe Yarar?

Yüzey temizleme tineri, "sentetik tiner ne işe yarar? sorusuna net bir cevap olarak verilmektedir. Metal ve otomotiv sektörünün temizlik işlerinde başrolü aldığı da vurgulanmaktadır. Sentetik tinerin bir kimyasal olarak yaptığı işler arasında endüstri alanında yaygın bir şekilde tezgah, makine ve parça temizliğine fayda sağladığı bilinmektedir. 


Sentetik Tiner Selülozik Tiner Farkı

Sentetik tiner ve selülozik tinerlerinin birbirlerinden ayarın en belirgin durum kendi isimlerini taşıyan bazlı boyların seyreltilmesinde kullanılmaları olmaktadır. Selülozik tinerin, sentetik tinere göre daha güçlü bir çözücü olması da bir diğer sentetik tiner selülozik tiner farkı şeklinde kullanıcıların karşısına çıkmaktadır. Ayrıca selülozik tinerin daha uçucu olduğu ve geride yağ bırakmadığı söylenirken, sentetik tinerin yağlı olduğu ve bu yüzden boyanın kuruma süresini uzattığının altı çizilmektedir. Sentetik tinerin kokusuz olanlarının da piyasada yer aldığı bilinmektedir. Selülozik tiner 38 santigrat derecede alev alma ihtimali taşırken, sentetik tinerin 42 santigrat derecede alevlenme olasılığı bulunmaktadır. 


Tiner Kokusu Nasıl Çıkar?

Tinerin kimyasal yapısından dolayı kendine has ve kesin kokusunda her zaman bahsedilmektedir. Özellikle kapalı ortamlarda tiner kullanımından sonra havalandırma işleminin yapılması ve hatta kullanılmadan önce camların açılması sayesinde işlem sırasında da tiner kokusunun uçup gitmesi önerilmektedir.  Eğer tiner uygulanan mekân havalandırılmaya uygun değilse de bir kap kaynamış sütün odada 1 saatten fazla bekletilmesi hatta gerekirse bu uygulamanın birkaç kez tekrarlanmasının altı çizilmektedir. Bütün bunların yanında bayat ekmek ve bulaşık deterjanı ile sirke yöntemleri de tiner kokusu ile baş etmede tavsiye edilmektedir.


Tiner Kullanım Esnasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tinerin kullanımı esnasında dikkat edilmesi gereken hususların başında, cilde ve göze doğrudan temas etmemesi yönünde yapılmaktadır. Tinerin göze zararları yoğun olduğu için ilk etapta soğuk su ile yıkanması ve tiner kutusu alınarak hemen bir doktora başvurulması gerekmektedir. Tiner uygulaması yapılırken de tiner kokusunu uzun süre solunmamasına dikkat edilmesi söylenmektedir. Tinerin özellikle çocukların ulaşamayacağı yerlere kaldırılması büyük önem teşkil etmektedir.


Tinerle Boya İnceltme Yapılır mı?

"Boya inceltici nedir?” ile "boyaya tiner katılır mı?” sorularının aslında aynı olduğu, boya işleminin nasıl yapılacağı bilgileri edinilirken öğrenilmektedir. Tiner çeşitlerinin başlıca görevi, kendi baz özelliklerini taşıyan boyaların içine katılarak onları inceltmek olmaktadır.  Bu işlem için boyaya ne kadar tiner katılacağı bilgisi, inceltilmek istenen boyanın kutusu üzerinde yer almaktadır. Her bir boya cinsinin farklı tiner çeşitleri ile inceltildiği ve kutu içindeki oranlarına göre tiner kullanımının gerçekleştiği unutulmamaktadır. 





IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.