Tavan Boyası Nasıl Yapılır?

04-11-2022 13:01
Tavan Boyası Nasıl Yapılır?


Tavan boyasının ortamın genel havasının üzerinde oldukça etkisi fazladır. Dolayısıyla, tavan boyası yaparken dikkatli olmak gerekir. Boyama esnasında tavanda yapılacak bir yanlış kendini hemen gösterecektir. Bu da, kötü bir görünüme sebep olacaktır. Ayrıca tavan boyası yapmak, duvar boyası yapmaya göre daha zordur. Tavan boyası yaparken, seçilen boyanın uygunluğu ,rulo seçimi ve ruloya alacağın boya miktarı gibi dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır.


Tavan Boyası İçin Gereken Malzemeler Nelerdir?

Tavan boyası yapmak, duvar boyamaktan çok da farklı değildir. Doğru araçlarla ve iyi bir hazırlıkla bir profesyonel gibi tavan boyası yapılır.

Tavan boyası için gerekli malzemeler:

·         Rulo ve fırça

·         Rulo için uzatma aparatı

·         Boya tavası

·         Merdiven

·         Maskeleme bandı

·         Damlatma bezleri

·         Naylon örtü


Tavan Boyası Nasıl Olmalı?

Tavan boyaları çok sağlıklı boyalardır ve genellikle beyaz tavan boyası olarak satılır. En iyi tavan boyasının zamanla rengi sararmamalıdır. Ayrıca, rulo izi bırakmamalı ve sıçrama yapmamalıdır.

Tavan boyası nasıl yapılır? En az 3-4 senede bir tavanların boyanması önerilir. Özellikle, sigara içilen mekanlarda tavanların boyanması gereklidir. Bu sayede, hem pırıl pırıl tavanlara sahip olunur hem de tavan boyası kireç esaslı olduğundan ortamdaki mikropların azalmasını sağlanır. Sararmış tavan nasıl boyanır, aşamaları nelerdir? sorularına cevap, tamamen tavan boyası nasıl yapılır sorusunun cevabıyla aynıdır. Tavan boyama ihtiyacı ile sararmış tavanları boyama doğru orantılıdır.

Tavan Boyası Nasıl İnceltilir?

Tavan boyaları %15 oranında su ile inceltilir aynı zamanda tavan boyasına su katılır mı sorusunun da  cevabıdır. Örnek olarak 3 kilo tavan boyasına ne kadar su katılır 640 ml su eklenir..


Tavan Hangi Boya ile Boyanır?

Tavanlar genellikle tavan boyası ile boyanır. Tavan boyaları 3,5 kg, 10 kg, 17,5 kg. ve 20 kg lık ambalajlarda satılır. 3,5 kg tek tavan boyası bir oda için, 17,5 ve 20 kg lık tavan boyaları da 100 metrekare civarında evler için yeterli olur.1 kg tavan boyası, 5 kg tavan boyası standart şeklinde satışı yoktur. Tavan boyası renkleri genellikle beyaz ve tonları olarak satılsa da siyah tavan tavan boyası , gri tavan boyası gibi farklı renk tonlarında renkli tavan boyası mevcuttur. En ucuz tavan boyası rengi klasik beyaz rengi tavan boyadır.

Tavana plastik boya olur mu? sorusunun cevabı olur olacaktır. Plastik boyalarla da boyanabilir. Plastik boyalar, tavan boyaları ile neredeyse aynı kimyaya sahiptir. Hatta, genellikle kapatıcılığı daha fazladır. Bazı eski ustalar, hala tavanı plastik boya ile boyuyor. 


Tavana Astar Yapılır mı?

Astar boya nedir, nasıl yapılır Astar boyası son kat boya uygulanmadan önce kullanılan ve boyanın yüzeye daha iyi yapışmasını sağlar, boya dayanıklılığını arttırır ve boyanan malzeme için ek koruma sağlar.  Bir astar % 20 ila % 30 sentetik reçine,% 60 ile % 80 çözücü ve % 2 ile % 5 katkı maddesi içerir. Bazı astarlar daha iyi dayanıklılık için polietilen (plastik) içerir.

Astar boya uygulaması, astarın bir kısmını bir boya tablasına dökün. Boya astarını boyanacak duvarın kenarlarına uygulamak için bir boya fırçası kullanmaya başlayın. Astarın bandın altına sızmasını önlemek için maskeleme bandından uzağa fırçalayın. Boya astarı kenarların etrafına uygulandıktan sonra boya rulosuna geçebilirsiniz. Boya astarı uygularken, katları çok kalın yapmadan tüm alanı kapladığınızdan emin olun. Ayrıca, astar boyamadan önce uygun kuruma süresi sağlayın, böylece duvarın düzgün şekilde kuruması için zaman kazanır ve boya tabakasını kabul etmeye hazır hale gelir.

Tavana astar yapılır mı? Daha önce hiç tavan boyası yapılmamış tavanlara astar yapılmalıdır. Boyadan birkaç saat önce, 1 kat binder astar veya alçı astarı yeterli olacaktır. Bu sayede, ileride oluşabilecek çatlama ve kabarmaların önüne geçmiş olunur. Ayrıca, boyanın sarfiyatı azalır, tavan boyası tavanda emilmez, tavan boyasının yaptığı metrekare artar ve iyi örter.


Tavan Boyası Nasıl Hazırlanır?

Tavan boyasının boya için gerekli malzemeler temin edilir. Tavan boyasının kıvamı inceltici yardımıyla oluşturulur. Uygulama yapılacak bölgede küf, dökülme ya da pürüzler var ise onlar giderilir. Tavan boyası koruyucu ortam hazırlanır. Gerekli tüm hazırlıklar sonrasında tavan boyama işlemine başlanılabilir.


Tavan Boyasına Ne Kadar Su Konur?

Tavan boyası nasıl inceltilir, tavan boyası nasıl hazırlanır , tavan boyasına ne kadar su katılır? Tavan boyaları genel olarak %15 su ile inceltilir.

·         2,5 kg. tavana bir su bardağı su,

·         10 kg. tavan boyasına 750 ml su,

·         17,5 kg. tavan boyasına 1,5 litre su,

·         20 kg tavan boyasına da 2 litre su ilave edilir.

Bir çok boya markasında tavan boyası inceltme oranı yaklaşık olarak bu şekildedir.


Tavan Rulosu Nasıl Olmalı?

Tavan boyası, mümkün olduğu kadar uzun ipli bir rulo ile yapılmalıdır. 20 veya 25’lik rulo ile yapılır. Genellikle, 25’lik plastik boya rulosu ve tavan boya rulosu ile uygulama yapılır.Uzun ipli rulo ile yapılan tavan boyası, uygulama esnasında fazla dökülmez ve sıçrama azalır. Ayrıca, tavan boyama yavaş hareketlerle yapılırsa, sıçrama en aza iner.


Tavan Boyası ile Kartonpiyer Boyanır mı?

Tavan boyası ile kartonpiyer boyanır mı? : Evet, kartonpiyer tavan boyası ile boyanabilir. Kartonpiyer veya köpük stropiyer tavan boyası ile boyanabilir. Tavan boyası ile kartonpiyer boyamanın herhangi bir zararı yoktur. Kartonpiyer nasıl boyanır, uygulaması nasıldır sorularının cevabını vermek gerekirse ince fırçalar yardımıyla uygulanabilir.


Dökülen Tavan Nasıl Boyanır?

Dökülen tavan direkt olarak boyanmaz. Tavan boyama öncesi bazı hazırlıkları yapılması gerekir. Aksi takdirde, tavandan çıkan parçalar ruloya yapışır sağlıklı bir tavan boyama yapılamaz.

Dökülen tavanlarda yapılan en büyük yanlış; doğrudan tavana tavan boyasını boyasını sürmektir. Bir diğer yanlış ise, direkt olarak spatula ile dökülen kısmı kazımaktır. Dökülen tavanların çoğu spatula darbesine dayanıklı değildir. Yani birkaç darbe ile tavandan büyük parçalar kopabilir. Eğer, uzun süreli bir tamirat göze alınıyorsa, spatula ile tamamen kazıyıp saten alçı çekilebilir. Alçı tamamen kuruduktan sonra da zımpara yapılıp tavanlar boyanır.


Rutubetli Tavan Nasıl Boyanır?

İlk olarak rutubetin tekrar oluşmaması için gerekli önlemler alınmalıdır. Rutubet banyodaysa düzenli olarak her duştan sonra banyo havalandırılmalı, pencere ve kapısı açılmalıdır. Evin diğer bölümlerinde de aynı şekilde yaz, kış ev havalandırılmalıdır.

Evin su tesisatında veya üst kattan gelen herhangi bir su sızıntısı varsa, tamir ettirilmelidir.

Gerekli uygulamalar yapıldıktan sonra, rutubetli tavan boyama aşamasına geçilir.

Rutubetli tavanlar için özel nem (rutubet) boyalarını ve küf önleyici tavan boyalarını kullanılır. Bunların uygulanması normal tavan boyası gibidir. Fakat, tavanda terleme varsa kuruması beklenir veya saç kurutma makinesi ile kurutulur.

Tavanda küf varsa, zımpara yapıp çamaşır suyu ile silinir. Mümkünse, bir el fısfısı içine, 3 birim suya 1 birim çamaşır suyu ekleyerek küflü alana sıkılır. Tavan bu karışımla silinip, ardından yüzeyi temiz suyla tekrar silinir ve kurumaya bırakılır. Ardından küf önleyici tavan boyasıyla  2 kat boyanır.


Banyo Tavanı Nasıl Boyanır?

Banyo tavanları için genellikle 3,5 kg. tavan boyası yeterli olur. Fakat banyoda rutubet ve küf varsa, yukarıdaki "rutubetli tavan nasıl boyanır?” başlığını incelemek gerekir.

Banyo için 3,5 kg tavan boyasına 1 bardak su ilave edildikten sonra iyice karıştırılmalıdır. 20’lik plastik boya rulosu ile banyo tavanı boyanabilir. Eğer boya, boya kabı yerine kovada kullanılacaksa 10 cm’lik parmak rulo tercih edilmelidir.

Banyoyu boyamaya önce kenar kestirmeleri yaparak başlanmalı. Fayans ve duvarlara boya bulaşmaması için 3 numara su bazlı kestirme fırçası yeterli olacaktır.

1 kat boyadıktan sonra, 2 saat beklenmelidir. Akabinde, ters yönde uygulama yapılmalıdır. Banyo tavanındaki boya kurumadan en az bir gün duş kullanılmamalıdır.


Damlatmadan Tavan Nasıl Boyanır?

Tüm mobilyalar ve eşyalar mümkünse uygulama yapılacak bölgeden çıkarılmalı ya da naylon örtü ile kaplanmalıdır. Bantlar ile zeminde örtüler ve eşyalarda sabitlenmelidir. Maskeleme bandı uygulama bölgelerinin tamamına çerçeve oluşturacak şekilde uygulanmalıdır. Uygulama sırasına boyayı fırça elekten iyice geçirilmeli ve maskeleme bandından çok yaklaşılmamalıdır.


Tavan Boyası ile Duvar Boyanır mı?

Tavan boyası ile duvar boyanır mı, Duvar boyası tavana tutar. Fakat, bir tavan boyası ne kadar kaliteli olursa olsun; duvar boyası kadar kapatıcı olamaz ve duvar boyasının boyadığı alan kadar boyayamaz. Bu nedenle tavan boyasını duvara sürmek iyi bir fikir değildir. Özellikle kirli yüzeylerde ve koyu renklerde çok fazla kat uygulamanız gerekebilir. Ayrıca tavan boyasını duvara uyguladığınızda silinemez, silindiğinde beze çıkar. Tozuma ve kavlama yapabilir. Tavan boyası ile bayama şekilleri farklılık gösterebilir. Tavan boyası astar olarak kullanılır mı sorusuna cevap olarak astar olarak kullanılsa da son tabaka olarak kullanılması tavsiye edilmez. Alçıpan boyama işleminde su bazlı boyalar tercih edilir. Bu durumda astar olarak da olsa tavan boyası kullanılabilir. Tavan boyası ile mobilya boyanır mı, tavan boyasıyla kapı boyanır mı sorularına cevabı şu şekildedir; Tavan boyası dayanıksız olduğu için, ahşap yüzeyinden kısa zamanda çıkar. Eğer ahşap üzerinde kaplama veya vernik, yağlı boya vb. şeyler yoksa, yani ahşap ham ise, tavan boyası ile kapı ve mobilya boyanabilir.


Tavan Boyarken Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Tavan nasıl boyanır sorusunun cevabı aşağıdadır.

Tavan boyama aşamaları:

·         1,5 metreden uzun bir sap ile boyama yapılmalıdır.

·         Boya fazla sulandırılırsa kapatma özelliği düşer. Ayrıca boya çok damlar.

·         Katlar arası en az 2 saat beklenmelidir.

·         Işık ve aydınlatmanın iyi olmasına dikkat edilmelidir. Aksi halde, boyama esnasında yapılan hata izleri ve atlanan kısımlar fark edilmeyebilir. Tavan boyası neden dalgalı olur sorusunun cevabı niteliğinde bir maddedir.

·         Birinci katı yaptıktan sonra ikinci katı ters yönde boyanmalıdır. (+ işareti şeklinde, ikinci kat ters yönde boyanmalıdır.)


Tavan Boyası ile Duvar Boyası Arasındaki Fark

·Duvar boyasının viskozitesi düşük, tavan boyasının viskozitesi yüksektir.

·Duvar boyası için 2-3 kat, tavan boyası için yoğun bir kat yeterli olacaktır.

·Duvar boyalarında renkler sınırsızken, tavan boyası sınırlı ve genellikle beyaz renklidir.

·Duvar boyası mat boyalarda daha dayanıklı iken tavan boyası dayanıklılığı  çok daha yüksektir.

·Duvar boyası mat, yarı parlak ve parlaktır, tavan boyası düz mat renktedir.

·Duvar boyasının fiyatı ortalamayken tavan boyasının fiyatı ucuzdur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.