Sıvı Conta Nedir?

01-12-2022 15:19
Sıvı Conta Nedir?


Conta nedir? Makine ve benzeri mekanik yapıların büyük bir çoğunluğunda birleştirici parça ve parçaların birbirine uyacak şekilde oturmasını sağlayan levha olarak bilinir. Birçok değişik mekanik yapıda kullanılır. Sızdırmazlık başta olmak üzere birçok özelliği bulunur ve bu nedenle büyük bir öneme sahiptir. Conta genel olarak sızdırmazlık özelliğinin yanı sıra yalıtım sağlamak için de kullanılan bir parçadır. 

Birleştirici yapısı sayesinde birçok değişik tesisat ve makine parçaların arasında yerleştirilerek kullanılır. Böylece conta kullanılarak birçok farklı mekanik yapı bir bütün halinde ve sorunsuz bir şekilde çalışır. Sızdırmazlık sağladığı kısımlar genellikle sıvı ya da gaz kaçaklarıdır. Yapıldığı malzemelere göre sızdırmaz conta çeşitleri altıya ayrılır;

  1. Mantar Conta

  2. Amyant Conta

  3. Klingrit Conta

  4. Kauçuk Conta
  5. Kağıt Conta
  6. Sıvı Conta

Sıvı conta nedir? Tanım olarak; sürekli olarak elastik halde bulunan ve çabuk sertleşen, yüksek ısı gerektiren her alanda kullanılabilen, kullanım alanları tamir, yalıtım ve conta olan, silikon bazlı bir dolgu malzemesidir. Bir conta çeşididir. Bu özelliklerinden dolayı sızdırmazlık contası ya da sızdırmaz conta olarak da bilinir.


Sıvı Conta Özellikleri Nelerdir?

Tek bileşiklidir ve silikon bazlı yapıdadır. Sıvı conta, yaklaşık 45-50 gramlık ambalajlarda veya büyük kartuşlarda satılabilir. Yüksek ısıya dayanıklı olacak şekilde tasarlanmıştır. elektriksel özellikleri bulunur ve sürekli elastik kalabilir. Beyaz ve kırmızı renkleri bulunan bir malzemedir. Her alanda, genellikle yalıtım ve contalama işlerinde kullanılır. Toz, oksidasyon, çeşitli yağlar, kimyasallar ve solventler gibi maddelere pek çok malzemeye mükemmel bir şekilde tutunabilir. 


Sıvı Conta Ne İşe Yarar?

Sıvı contaların kullanımı her geçen gün artmaktadır. Sıvı conta ne işe yarar? Her türlü sızıntıyı (su, hava, yağ gibi maddeler) önlemede kullanılabilir. Bu özelliklerinden dolayı suya dayanıklı sıvı conta ya da ısıya dayanıklı sıvı conta isimleri ile de bilinir. Bunun yanı sıra yapıştırma amaçlı da kullanılır. Yüksek sıcaklıklara dayanabilir ve bu özelliğinden dolayı bazı uygulamalarda (normal contanın dayanamadığı koşullarda) conta yerine kullanılırlar. 

Bu kullanımların yanında basınca ve titreşime karşı da dayanıklı olduğundan dolayı pek çok alanda kullanılır. Sıvı conta ısıya o kadar dayanıklıdır ki yüksek sıcaklıklara maruz kalan elektronik eşyaları (örneğin; ütü, saç kurutma makinesi, saç düzleştirici vb.) yapıştırma amaçlı kullanabilir. Sıvı conta aynı zamanda bir yapıştırıcıdır.


Sıvı Conta Kuruma Süresi Ne Kadardır?

Sıvı conta nedir sorusunun ardından, sıvı conta ne kadar zamanda kurur, sıvı conta kuruma süresi kaç saattir gibi sorular merak edilir. Sıvı conta uygulandıktan sonra ilk olarak donmaya ve kauçuklaşmaya başlar. Sıvı conta donma süresi yaklaşık olarak 15-30 dakikadır. Kauçuklaşmaya başlamasının ardından tam olarak kuruması 24-48 saati bulmaktadır. Kırmızı sıvı conta kuruma süresi ile beyaz sıvı conta kuruma süresi değişiklik göstermez. 


Sıvı Conta Nasıl Kullanılır?

Sıvı contalar; silikon kıvamında bulunur ve genel olarak silikonun özelliklerini gösterirler. Bu sebepten dolayı, yapıştırma için kullanılacaksa şu şekilde kullanmaya dikkat edilmelidir;

  1. Yüzeyin temiz ve kuru olmalıdır. Bu hususa dikkat edilmesi önemlidir. Kullanılacak yüzeyde eski yapıştırıcı kalıntılarının temizlenmesi gerekebilir.

  2. Kullanılmak istenen yüzeye sıvı conta kurşun kalem kalınlığında sürülmelidir. Sıvı contanın taşması hesaba katılarak kullanılacak bölgeye göre ayarlanmalıdır.

  3. Yapıştırılacak parçalar birleştirilip daha sonrasında iyice sıkılarak sıvı contanın kurumasını beklenmelidir.

  4. Kuruma süresi boyunca, parçalar kıpırdatılmamalı ve su ile temas ettirilmemelidir.

Sıvı Conta Nerelerde Kullanılır?

Sıvı conta ne demek, sıvı conta nasıl kullanılır sorularından sonra sıvı conta nerelerde kullanılır, sıvı conta ile neler yapılır sorularını çözüme kavuşturmak gerekir. Sıvı contaların başlıca kullanım alanları, motor malzemeleri, pompa flanşları, vites ve dişli kutuları, diferansiyel, yerinden çıkan ütü malzemesi, barbekü ve şömine etrafındaki parçalar gibi birçok alanda kullanılabilir. Bu alanlarda birleştirme, sıkıştırma ve yapıştırma gibi görevleri üstlenir. 


Sıvı contalar, cıvataların zamanla gevşemesini önler. Bu da metalin metale birleşmesinde daha fazla tolerans sağladığı anlamına gelir. Sıvı contalar uygulandıktan sonra normal el aletleriyle sökülebilirler. Endüstriyel birtakım etkenlere karşı dayanıklı, esnek ve bükülgen bir conta çeşididir. Bu contalar bütün yüzeyleri kaplar ve basınç dağılımının daha düzgün olmasını sağlarlar. Bu sayede daha az sıvı ya da gaz kaçağı oluşur.


Daha az basınç kullanımı sağladıklarından dolayı daha az ön gerilme kuvveti verilmesine sebep olur. Bütün bunlar daha az sayıda (veya küçük boyutlarda) cıvata ve flanş kullanımı demektir. Bu conta çeşidi bağlantılara ilave dayanıklılık kazandırır. İstenilen şekilde uygulanabildiği için, klasik contaya göre depolama maliyetlerini oldukça düşürür ve hatta ortadan kaldırırlar. Ayrıca otomatik olarak uygulanabilirler dolayısıyla işçilik maliyetlerini azaltırlar.


Sıvı Conta Su Geçirir mi?

Sıvı contalar, sıcağa oldukça dayanıklı maddelerdir, dolayısıyla ısıya maruz kalan malzemeleri yapıştırmak için bu malzemeye sıkça başvurulur. Sıvı contanın çok farklı kullanım alanları ve özellikleri vardır. Bu özelliklerinden bir tanesi de sıvı yalıtımıdır. Örneğin sıvı yalıtımı yapılmak istenen bölgeye uygulandığında dolgu yapma özelliği vardır.

Sıvı Conta Cam Yapıştırır mı?

Sıvı conta bulunduğu tüpte sıvı halde bulunur ve kullanılan yüzeye sürüldüğünde donmaya başlar. Donduktan sonra elastik bir film oluşturur. Sıvı contanın görünümü de kullanımı da silikona benzemektedir. Sıvı conta, büyük tüpte kullanılırsa sıkmak ve kullanabilmek için silikon tabancasına ihtiyaç duyulabilir. Sıvı conta birçok malzemeyi yapıştırabildiği gibi, camı da yapıştırabilir. Bu yüzeylerde dolgu ve yapıştırma amaçlı kullanılmaya uygundur.


Sıvı Conta Kaç Derece Sıcaklığa Dayanır?

Sıvı conta, diğer conta çeşitleri içinde yüksek sıcaklıklara dayanabilen, bu sıcaklıklarda kolay kullanım sağlayan oldukça avantajı bulunan bir conta çeşidi olarak bilinir. Sıvı conta -50 derece ile 250 derece arasındaki sıcaklıklara dayanıklıdır. Çok yüksek sıcaklıklarda kullanılmasına rağmen sürekli elastik kalabilen bir conta çeşididir.


Sıvı Conta Sağlığa Zararlı mı?

Sıvı contanın sağlığa herhangi bir zararının olup olmaması, bu malzemeyi kullanmak isteyenlerin bilmek istediği bir diğer konudur. Sıvı contanın fiziksel olarak herhangi bir zararının olup olmadığına dair herhangi bir uygulaması bulunmamaktadır. Çevre için zararlı olup olmadığına dair de herhangi bir uygulaması bulunmamaktadır. Sıvı conta kullanılırken firmanın talimatlarına uyulması gerekmektedir. 

Talimatlara uyulmayan, göz ile temas ettirilen uygulamalarda göz hasarına yol açabilir. Bu durumda  yapılması gereken ilk şey temiz bir kullanma suyu ile hemen göz ve çevresini en az 15 dakika yıkamaktır. Eğer bu yeterli gelmez ve ağrı gibi semptomlar oluşmaya başlarsa veya tekrarlarsa tıbbi yardım alınmalıdır. Eğer gözde takılı ise kontak lensler çıkartılmalıdır ve ardından durulamaya devam edilmelidir. 


Su Tesisatında Sıvı Conta Kullanılır mı?

Genel olarak sıvı contaların tavsiye edilmeyen kullanım alanı bulunmamaktadır. Endüstriyel ve profesyonel kullanım için uygun olan sıvı conta, arası açılan malzemelerin yapıştırılması ya da tesisat işlemlerinde su gibi maddelerin sızmasını engellemek ve gerekli eklemlerin sağlamlaştırılması için kullanılabilir.  Sıvı conta kullanarak sağlıklı ve güvenli ortamlar sağlayabilir. Yine de kullanılmadan önce firma tarafından gönderilen kullanım talimatı okunmalıdır.


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.