Seramik Kaplama Nedir?

04-11-2022 13:15
Seramik Kaplama Nedir?

Seramik kaplama, araçların boyasında oluşabilecek zararları engellemek amacı ile yapılan bir uygulama olmaktadır. Araç seramik kaplama aracın boyasını aşınmaya, soyulmaya, çatlamaya, dökülmeye karşı korunması amacı ile otomobile uygulanan şeffaf, parlak ve camsı yapıya sahip bir kaplama çeşididir. Oto seramik kaplama aracın orijinal boyası üzerine uygulanan bir işlemdir. Araç üzerinde ikinci tabaka oluşturarak aracın boyasının zarar görmesini engellemektedir. Araç yüzeyindeki gözeneklerin en derin noktasına nüfuz ederek aracın boyası üzerinde kalkan görevi görmektedir.


Nano seramik nedir?

Araç yüzeyine boya ve yüzeyi korumak amacıyla uygulanan camdan elde edilen bir ürün olmaktadır. Yüzeye tabaka halinde uygulanan nano kaplama, sertleşir ve 9h'a kadar nitelendirilen bir koruma kalkanı oluşturmaktadır. Yüzeyde sağlanan koruma oldukça serttir. Bu sayede kalıcı bir yapıya sahip olmaktadır.

 

Cam seramik kaplama ise cam yüzeyinde ince ve koruyucu film tabakası oluşturmaktadır. Yüksek su kaydırıcı etkiye sahip olmaktadır. Cam seramik kaplama sonrası yağmur, çamur, kir, toz vb. partiküllerin yüzeye yapışması engellenmiş olur.


Seramik Kaplama Malzemeleri Nelerdir?

Seramik kaplama malzemesi kullanıcının tercihine göre değişen ve birçok marka tarafından üretilen ürünler olmaktadır. Seramik püskürtme tabancası, seramik kaplama cilası ve cilanın homojen şekilde dağılmasına yardımcı olan sünger seramik kaplama esnasında kullanılan malzemeler olmaktadır. 


3m Seramik Kaplama Nedir?

3m seramik kaplama içeriğindeki silika ve silikat bileşikleri sayesinde kimyasal olarak sıvı cam özelliği gösteren bir araç dış yüzey koruma kaplaması olmaktadır. Ortamdaki oksijen ile reaksiyona girerek kürlenerek otomobilde seramik yüzey oluşturmaktadır.


Seramik Kaplama Ne İşe Yarar?

Seramik kaplama aracı çevresel faktörlere karşı koruyarak aracın aşınmasını önlemektedir. Aracın yüzeyinde oluşabilecek hasarlardan korumasının yanında oluşan hasarları, boyadaki oksitlenmeleri, renk farklılığı yaratan hareleri gidermek için de seramik kaplama uygulaması tercih edilmektedir. Seramik kaplama aynı zamanda çamurun, tozun, yağmur sonrası oluşan lekelerin araç yüzeyine tutunmasını engellemektedir. Bu sebeple otomobilin rutin temizliğinde çok daha iyi sonuçlar alınmasını sağlamaktadır.


Seramik Kaplama Nasıl Yapılır?

Seramik kaplama işlemi gerçekleştiren firmaya göre küçük değişiklikler gösterse de işlemi gerçekleştirme temel aşamaları değişmemektedir. Seramik kaplama uygulama aşaması şu şekilde sıralanmaktadır:


  • Seramik kaplama uygulaması aşamasına geçilmeden önce araç mutlaka güzel bir şekilde yıkanmalıdır.
  • Yıkama sonrasında araç yüzeyi kil hamuru ile temizlenmelidir. Kil temizliğiyle araç üzerindeki kuş pisliği, endüstriyel maddeler ve reçine artıklarının giderilmesi sağlanmalıdır.
  • Temizleme işlemi güzelce yapıldıktan sonra araç pasta işlemine geçirilir.
  • Bu sayede araç seramik kaplama için hazır hale gelmektedir.
  • Pasta işlemi yapılmadan seramik kaplama işlemine geçilirse araç üzerindeki çizikler kaplamanın altında kalacağı için kötü bir görünüme sebep olmaktadır. 
  • Pasta işlemi yapıldıktan sonra hare giderici ile pasta işlemi esnasında araç yüzeyinde oluşan dalga izlerinin giderilmesi sağlanmaktadır.
  • Bu işlemden sonra araç kurumaya bırakılmaktadır.
  • Araç kuruduktan sonra araç yüzeyine zarar vermeyecek bir bez yardımı ile seramik kaplama sıvısı aracın yüzeyine uygulanmaktadır.
  • Bu işlem 3 veya 4 kat şeklinde kullanıcının isteğine göre uygulanmaktadır.
  • Bu işlem sırasında sıvının bütün yüzeye homojen şekilde dağılmış olmasından emin olmak gerekmektedir. 
  • İşlem yapıldıktan sonra aracın güneş ışığı almayan bir ortamda dinlendirilmesi gerekmektedir.

Seramik kaplama yapım aşamasında dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan birisi ortam koşulları olmaktadır. İşlem yapılan ortamın kuru, tozsuz ve güneşten uzak bir alan olmasına dikkat edilmelidir. 


Seramik kaplama işleminden önce cila işleminin asla uygulanmaması gerekmektedir. Cila maddesi içinde silikon bulundurduğu için seramik kaplamanın yüzeye tutunmasını önleyerek seramik kaplamanın daha kısa ömürlü olmasına sebep olmaktadır. 


Seramik kaplama ne kadar sürer

Seramik kaplama hazırlık ve sonrası için geçen süre yaklaşık 2 gün olmaktadır.


Seramik Kaplama Faydaları Nelerdir?

Aracın yeniden boyanmasına sebep olacak kusurların önlenebilmesi için seramik kaplama oldukça işlevsel işlemlerden birisi olmaktadır. Oldukça basit uygulaması olan ve uzun kullanım ömrüne sahip olan seramik kaplamanın fazlasıyla faydası olmaktadır. Bunlar şu şekilde sıralanmaktadır:


  • Araba yüzeyleri güneş ışınlarına maruz kalarak oksitlenmektedir.
  • Bu da zamanla araç boyası üzerinde güneş lekeleri oluşmasına neden olmaktadır. Seramik kaplama araç yüzeyinde ikinci bir tabaka oluşturarak aracın güneş lekelerinden minimum düzeyde etkilenmesini sağlamaktadır.
  • Otomobiller çeşitli kimyasallara maruz kalmaktadır.
  • Bunlardan en yaygını ve en zararlısını ise asidik elementler oluşturmaktadır.
  • Seramik kaplama, asitli maddelerin boya üzerindeki katmanla reaksiyona girmesini önleyerek araç üzerinde oluşabilecek asit lekelerinin önüne geçmektedir. 
  • Doğru uygulamayla yapılan bir seramik kaplama araç yüzeyini hidrofobik bir karaktere büründürmektedir.
  • Bu da araçla temas eden suyun araç yüzeyinden daha hızlı akmasını sağlamaktadır.
  • Böylelikle kir ve çamur gibi maddelerin araç üzerine yapışması zorlaşmaktadır.
  • Seramik madde hem boyanın hem de vernik katmanının yansıtıcı özelliklerini iyileştirerek arabaların eskisinden daha parlak bir görünüme sahip olmasını sağlamaktadır. 

Seramik Kaplamanın Zararları Nelerdir?

Uygulamanın seramik kaplamanın zararları olarak gösterilebilecek araca herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Arabaya seramik kaplama yaptıranlar işlemden oldukça memnun kalmaktadır. Seramik kaplama aracın boyasına zarar vermediği gibi aracın yüzeyinin korunmasını sağlamaktadır. Seramik kaplamada kullanılan malzemenin kalitesi de işlemden memnun kalınmasında etkili olmaktadır. 


Seramik Kaplama Yapılan Bir Araç Nasıl Yıkanır?

Seramik kaplama yapılan bir aracın yıkanması için kullanıcı ortalama olarak 12-18 saat beklenmelidir. Yıkama işlemi yapılırken sert, yoğun pürüzlü fırçalardan kaçınılması gerekmektedir. Araba yıkama istasyonlarında kullanılan fırçalardan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Yüzey temizliği mümkün olduğunca evde yapılmalıdır. Aracın dış temizliği için seramik kaplama uygulanan yüzeyler için özel olarak tasarlanmış şampuanlar tercih edilmelidir. Kullanıcı bulaşık deterjanını yüzey temizliği için kesinlikle uzak kullanmamalıdır. 


Seramik Kaplama Nasıl Anlaşılır?

Bir aracın yüzeyinde seramik kaplama olup olmadığını öğrenmek için araç ile gezintiye çıkılmalıdır. Kullanım esnasında araca su püskürtüldüğünde aracın hızı arttıkça su boncukları araçtan akacak ve akarsuda toplanacaktır. Seramik kaplama olmayan araçlarda su damlaları otomobilin yüzeyine yapışmaktadır. Kaplama özelliğini kaybetmeye başladığında su damlası az belirgin hale gelmekte ve su tabakalarının görünür boncuklara dönüştüğünü fark edilmektedir. Bu da suyun dış yüzeylerde eskisinden daha uzun süre kalmasına sebep olmaktadır. Seramik kaplamanın koruma kapasitesi azaldıkça su araca yapışmaya devam etmektedir. 


Seramik Kaplama Sökülür mü?

Seramik kaplama sökülmesi oldukça zor araç koruma işlemlerinden birisi olmaktadır. Seramik kaplama işleminin çıkarılması için kil ve çeşitli kimyasallar kullanılmaktadır. Yapışkan bir madde olan kil aracın yüzeyinin kimyasallardan arındırılması için kullanılmaktadır. Kir yapışkan olduğu için kile yapışarak araç yüzeyinden uzaklaşmaktadır. Bu özelliği sebebiyle kil seramik kaplamanın yüzeyden arındırılması için tercih edilen malzemeler arasında yer almaktadır. Seramik kaplamayı çıkarmanın en etkili yollarından birisi de kimyasal kullanmaktır. Bazı kimyasallara karşı dayanıklı bir ürün olan seramik kaplama bazı alkali ürünler sayesinde yüzeyden çıkarılabilmektedir.  Bu işlem sonrasında araç yüzeyi zarar görebilmektedir. Kullanıcı seramik kaplama sökme işlemi yaparken oldukça dikkatli davranması gerekmektedir. 


Seramik Kaplama Yaptırılan Araçta Nelere Dikkat Edilmeli?

Seramik kaplama yaptırılan bir aracın özellikle yıkama işlemine dikkat edilmesi gerekmektedir. Araç yüzeyine toz ve kirin birikmesini önlemek için seramik uygulaması yapılmış aracın ara sıra yıkanması gerekmektedir. Sıcak aylarda araç doğrudan güneş ışığı altında bırakılmamalı ve yıkaması güneş ışığı altında yapılmamalıdır. Aracın yüzey yıkamasını seramik kaplamaya sahip araçlar için üretilen şampuanlar kullanılarak yapılmalıdır.


Seramik Kaplama Ne Zaman Yapılır?

Seramik kaplama yapma işleminin belli bir zaman dilimi bulunmamaktadır. Kullanıcı aracının dış yüzeyini seramik kaplama ile koruma altına almak istediği her zaman işlemi yaptırabilmektedir. Kullanıcı aracında seramik kaplamaya gerek duyduğunda zamansız olarak her mevsimde işlemi yaptırabilmektedir. 


Seramik Kaplama Ömrü Ne Kadardır?

Seramik kaplama ömrü kullanılan malzeme ve işçilik kalitesi ile doğru orantılı olmaktadır. En iyi seramik kaplama ürünü için kullanıcı uzun sürü garanti imkanı alabilmektedir. Sıradan ürünlerle yapılan seramik kaplamanın kullanım ömrü ortalama 2 yıl olmaktadır. Bu süre kullanıcının işlem sonrası dikkatine ve hassasiyetine göre değişiklik göstermektedir. 












IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.