Selülozik Tiner Nedir?

01-12-2022 14:54
Selülozik Tiner Nedir?


Boya endüstrisi, sıklıkla ihtiyaç duyulan bir alandır. Boya markaları çeşitli renklerde çok çeşitli kıvamlarda boyalar çıkarırlar. Boyaların genel ayrımı şu şekilde olmak üzere ikiye ayrılır; solventli ve solventsiz( su bazlı ) boyalar. Solventsiz boya çeşitleri genellikle su ile inceltilir. Solventli boyalar ise tiner ile incelmektedir.

Tiner, (kimyasal formülü ile C6H5CH3) çeşitli boyaların inceltilmesinde kullanılan organik bir çözücüdür. İngilizce ‘’thinner’’ yani inceltici anlamına gelmektedir. Genellikle sanayi alanında sıklıkla kullanılır. Tiner yalnızca boyaların değil, verniklerin inceltilmesinde de kullanılır. Tinerin çeşitleri sekiz tanedir; endüstriyel (rapit) tiner, akrilik tiner, sentetik tiner, selülozik tiner, fırın tiner, lak tiner, poliüretan tiner, epoksi tiner.

Selülozik tiner, renksiz ve berrak olan ve yapısında kuvvetli çözücüler bulunan bir tiner çeşididir. Selülozik (içine selüloz barındıran) boyalarda yüzeye düzgün yayılmayı sağlamasının yanı sıra bu tinerin kendine has kokusu bulunur. Selülozik boya için uygun olduğu gibi vernikler için de kullanıma uygundur. 


Selülozik Tiner Nasıl Üretilir?

Selülozik tiner üretiminde, ana hammadde olarak % 90 üzerinde toluen ve % 5 oranında ise değişik solventler kullanılmaktadır. Selülozik tinerin yapımı oldukça basit bir karıştırma işlemidir. Kimyasal bir reaksiyon gerçekleşmez ve bu işlem sonucunda sadece homojen bir karışım elde edilir. Bununla birlikte aşırı yanıcı ve parlayıcı özelliğinden dolayı üretimi sırasında oldukça hassas davranılmalı ve dikkatli olunmalıdır. 


Selülozik Tiner Özellikleri Nelerdir?

Selülozik tiner, son yıllarda daha çok hızlı kuruma özelliğinden dolayı tercih edilen Selülozik boyalar için olmazsa olmazdır. Bu sebeple her zamankinden daha fazla ilgi görmeye başladılar. Genelde selülozik boyalara,  %15-25 oranında tiner eklenmesi önerilir ancak tiner eklemeden önce satın alınan boyanın talimatlarını okumak gereklidir. Çünkü bazı boya marka ve çeşitlerinde kullanılması gereken selülozik tiner oranı değişiklik gösterebilir ve hatta hiç tiner konulmaması gerekebilir. 

Selülozik tiner ne için kullanılır? Selülozik tinerle inceltilmiş selülozik boyanın boya tabancasından daha rahat geçtiği bilinmektedir. Selülozik tinerle inceltme işleminden sonra boya uygulaması daha rahat ve hızlı olur. Fakat fırça ve rulo ile yapılan uygulamalarda katılması gereken selülozik tiner oranı daha az olabilir. Selülozik boya ve selülozik tinerlerin sen sık kullanıldığı alan sanayi ve sanayi bölgeleridir. Süper selülozik tiner nedir? Selülozik tinerin bir diğer ismidir.


Selülozik Tiner Nerede Kullanılır?

Günümüzde yaygın olarak kullanılan selülozik tiner ne işe yarar ve selülozik tiner nerede kullanılır? Bu sorunun cevabı, çeşitli yüzey ve fırçalarda, selülozik boya yapıldığında boya artıklarını tamamen temizlemek için kullanıldığıdır. Selülozik tiner, diğer tinerlere kıyasla boya çıkarma işleminde daha başarılıdır. Fakat cam yüzeylerde, plastik yüzeylerde, kumaş yüzeylerinde kullanılırken yüzeyin bozulmaması için dikkatli kullanılması gerekir. Bu yüzeylerde sertleşme ve renk değişikliği yapabilir.

 

Selülozik Tiner Ne İşe Yarar?

Selülozik tiner, yüksek çözme gücüne sahip tinerlerdendir. Selüloz içeren selülozik ürünlerde inceltici ajan olarak kullanılır. Selülozik tinerin başlıca uygulama alanlarından birisi ise, selülozik esaslı boya uygulama araç ve gereçleri olan fırça, rulo, uygulama tabancası, spatül vb. malzemelerin temizlik işlerinde kullanmaktır.


Selülozik Tiner Yağlı mıdır?

Selülozik tiner de diğer tiner çeşitleri gibi uçucudur ve hatta diğer tiner çeşitleri ile kıyaslandığında uçuculuk oranı daha yüksektir. Uçuculuk oranının yüksek olması sebebi ile kullanımı sonrasında geride yağ bırakmaz. Sentetik tinerin temizlenmesi için bol su ve sabun kullanmak gereklidir. 

Genel olarak tüm boya türlerinin o boya türüne uygun tiner ile kullanılması şarttır. Tinerler genel olarak boyayı inceltmek amacıyla kullanılırlar ve bu sebepten dolayı boya türleri ile aynı bazda tiner çeşidinin kullanmak gerekir. Tiner çeşitleri birbirinin yerine kullanılamaz dolayısıyla sentetik boyayı açmak için selülozik tiner kullanılmaz.


Selülozik Tiner Kumaşa Zarar Verir mi?

Selülozik tiner diğer tinerlere kıyasla daha etkili bir tinerdir. Bu sebepten dolayı, selülozik tinerin kumaşın rengini çıkarma ve soldurma olasılığı yüksek olduğundan kumaşa zarar verme olasılığı yüksektir. Fakat selülozik tiner ile leke çıkarma denemesi yapabilir ve selülozik tiner uygulaması yapılması akabinde kumaş yüzeyinde bekletmeden sabunlu su ile veya çamaşır makinesinde yıkanmalıdır. Kaliteli bir kumaş veya kot materyali belki de bu uygulama sonucunda kurtarılabilir. 

Kumaşa bulaşmış boya lekesini yaymadan, dışa doğru hareketler ile bir peçete yardımıyla fazlası alındıktan sonra, bir beze sürülmüş selülozik tiner ile ıslatarak ve dairesel bastırma hareketleri ile silinebilir. Kumaşın renginde biraz solma olmasına rağmen, bazı kumaşlar çamaşır makinesi ile yıkanınca solukluğu geçebilir.


Selülozik Tiner Cama Zarar Verir mi?

Tüm tiner çeşitlerinin boyasız camlarda, matlaşma ve solmaya sebep olduğu bilinmektedir. Boyalı bir cama selülozik tiner uygulaması yapılırsa yüzeydeki boya kolayca çıkabilir. Selülozik tiner cama zarar vermemekle birlikte cam üzerindeki büyük lekeler için kullanıma uygundur. Birkaç küçük damla boyayı temizlemek için sentetik tiner önerilmektedir. Her iki tiner kullanımından sonra da matlık oluşabilir. Bu oluşan matlığı gidermek için sabunlu su kullanılabilir.


Selülozik Tiner Sağlığa Zararlı mıdır?

Selülozik tiner çok güçlü yapıda bir solvent özelliği gösterir. Bu özelliğinden dolayı plastik kapta muhafaza edilemez. Bunun nedeni plastiği aşındırmasıdır. Aynı şekilde selülozik tiner cildi de tahriş edebilir ve cilde zararlı etki edebilir. Bu yüzden cilt ile direkt temasta bulunmasından kaçınılması gerekir. 

Eğer deriye temas etmişse, bulaşan bölgenin hemen su ve sabunla yıkama yapılması tavsiye edilir. Selülozik tinerin kendine özgü bir kokusu bulunduğundan kapalı ortamlarda bu tinerin kullanımından sonra mutlaka ortamı havalandırma işlemi yapılmalıdır. Ve hatta kullanımdan önce camların açılması önerilir. Bu sayede işlem sırasında da tiner kokusu uçup gidebilir.  

Eğer selülozik tiner uygulaması yapılan mekân havalandırılmaya uygun değilse de bir kap kaynamış süt odada bir süre bekletilebilir. Selülozik tiner ile çalışıldığı sırada bu uygulamanın birkaç kez tekrarlanması daha faydalı olabilir. Bir diğer alternatif yol ise bayat ekmek ve bulaşık deterjanı ile sirke yöntemlerini kullanarak tiner kokusunu engellemektir. 

Selülozik tiner içilirse ne olur? Cilt için bile tahriş edici olabilen bu maddenin içilmesi son derece zehirli bir etkiye sahiptir. Bu madde kesinlikle içilmemelidir. Selülozik tinerin kendine has kokusu sayesinde, su gibi içilebilen renksiz maddeler ile karıştırılması ve içilmesi biraz daha zor olsa da yine de dikkat edilmesi gereken bir konudur. 


Sentetik Tiner Selülozik Tiner Farkı

Selülozik tinerle sentetik tiner arasındaki farklar şu şekilde özetlenebilir; selülozik tiner çok çabuk uçar ve yağ bırakmaz fakat sentetik tiner hem yağlıdır hem de bu sebepten kaynaklı olarak boyanın kuruma süresini de uzatır. Sentetik tinerler de inceltme malzemesidir. Sentetik bazlı boya ve vernikler için kullanılır. Sentetik tinerler, selülozik tinere göre daha az etkilidir. Sentetik tinerlerin selülozik tinerlere göre plastik yüzeyler ile insan bedenine daha az etkileri bulunmaktadır. Bu nedenle selülozik tinerlerin aksine sentetik tinerler, plastik şişelerde güvenle saklanabilir. Uçucu özelliği daha azdır. Ve içinde yağ olmamasından dolayı uçtuktan sonra iz bırakabilir. Selülozik tinerin yoğunluğu 20°C’de 0.854 gr/ml iken sentetik tinerin yoğunluğu 20°C’de 0.97 gr/ml’dir.


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.