Polisaj Nedir?

04-11-2022 12:43
Polisaj Nedir?

Polisaj veya parlatma aşındırıcı taş, aşındırıcı pasta ve/ veya sıvılarla yüzey parlatma işlemidir. Polisaj malzemenin parlatılan yüzeyden en az miktarda uzaklaştırılmasıdır. Amaç yüzeyi düzeltmek ve parlaklık sağlamaktır.Polisaj olan malzeme, parlatılan yüzeyden en az seviyede uzaklaştırılır. Burada amaç, parlaklık sağlamakla beraber yüzeyi düzeltmektir. Bu amacı sağlamak için ise parlatıcı taneciklere belirli bir basınç uygulanır. Bu basınç sayesinde tanecikler ilgili yüzeye bastırılır.

Polisaj Makinesi Nedir?

Polisaj makinesinden önce polisaj nedir, polisaj ne demek sorularına cevaplarını bilmek gerekir.Polisaj makineleri, yüzeylerin düzeltilmesi, cilalanması ve parlatılması için kullanılan makinelerdir. Zımpara makinelerinden farklı olarak ince parlatma ve düzeltme işlemleri için kullanılır. Polisaj makineleri parlatılacak yüzeyleri yuvarlak hareketlerle çizmeden parlatır. Polisaj aleti, farklı yumuşak başlıklar ve cila malzemeleri kullanarak istenilen seviyede parlatma sağlaması için tasarlanmıştır. Polisaj makineleri cila malzemeleri ile birlikte kullanılması tavsiye edilen makinelerdir. Metal yüzeylere uygulanan polisaja ise metal polisaj denir.


İşlevsel el aletleri arasında kabul gören polisaj makinesi pek çok örnek verilmesi mümkündür. Ön yüzey temizliği yapılan parçaların üzerinde sürtünme ve dönme hareketleri yaparak çalışan cihazlar, genellikle elektrik enerjisinden güç alır.

Polisaj Malzemeleri Nelerdir?

Polisaj işlemi sırasında kullanılan ürünlere polisaj malzemesi denilmektedir. Polisaj işleminde kullanılan ürünler polisaj makinesi, polisaj yağı, polisaj mumu, polisaj cilası, polisaj keçesi, polisaj fırçası, polisaj süngeri olmaktadır. Bu ürünlerin kullanıcının tercihine bırakılan birçok çeşidi bulunmaktadır. Polisaj yapılacak yüzeyin durumu kullanılacak malzemenin seçilmesinde en etkili kriter olmaktadır. Bu malzeme çeşitleri de kendi içerisinde kullanım amacına göre farklılık göstermektedir. Polisaj malzemeleri nelerdir sorusuna cevap kullanım alanına göre çeşitlilik gösterir.

 

Polisaj Malzemeleri:


  • Polisaj Motoru
  • Polisaj macunu
  • Polisaj parlatma keçesi
  • Polisaj mop zımpara
  • Polisaj parlatma fırçası
  • Şerit zımpara çeşitleri

Polisaj Ne İşe Yarar?

Farklı sektörlerde, çeşitli uygulamalar için kullanılan polisaj makinesi ne işe yarar; yüzeylerin daha parlak ve pürüzsüz bir görünüm elde etmesini sağlar. Eskimiş ya da parlaklığını kaybetmiş yüzeylerin cilalanmasında kullanılan devir ayarlı polisaj makinesi, çeşitli başlıklar yardımıyla kullanılır. Mermer, araç, ahşap ve daha birçok yüzey için çeşitli uygulama metotlarına sahip olan kademeli modeller yüzeylerin ilk günkü kadar yeni görünmesini sağlar.

 

Sektöre göre uygulama alanı ve metotlarında değişiklikler görülen polisaj pasta cila makinesi modelleri, yüksek performansıyla istenen sonucu sağlar. Çeşitli alanlarda hızlı sonuç veren ve istenen ayarda düzeltme sağlayan ürünler, fabrikadan yeni çıkmış gibi parlak ve pürüzsüz bir görünüm oluşturur. Farklı kullanım alanları için çeşitli renk ve modellerde tasarlanan cihazlar, tüm yüzey tiplerinde istenen ayarlarda zımpara ve cila yapma seçeneği sunar. İşlem yapılacak her yüzey tipi için uygun başlık seçeneğine sahip olan polisaj makinesi modelleri, farklı güç ayarlarıyla herkese hitap eder.

 

Ayrıca polisaj makinası ile zımpara yapılır mı? sorusu birçok kullanıcının aklına gelmektedir. Özellikle inşaat sektöründe kullanılacak olan polisaj makineleriyle zımpara yapılabilir. İnşaat sektöründe inceltme görevini gören makineler zımpara işlevini görür. Çünkü ucuna takılan özel flaplarla yamuk yüzeylerde düzleştirilmektedir.

Polisaj Nasıl Yapılır?

Polisaj nasıl yapılır, polisaj makinesi nasıl kullanılır, polisaj cilası nasıl yapılır, polisaj makinesi ile pasta cila nasıl yapılır sorularının cevabı şu şekildedir. Polisaj makinesinin direkt olarak parça yüzeyiyle temas etmemesine özen gösterilmelidir. Parlatma keçesi olarak da adlandırılan polisaj keçesi polisaj cilasının yüzeye homojen bir şekilde yayılmasını sağlamaktadır. Polisaj süngeri de aynı amacı taşımaktadır. Polisaj keçesi, polisaj makinesinin baş kısmına takılarak kullanılmaktadır. Polisaj keçesi nasıl yapılır sorusuna doğal bir malzemeden çeşitli sertlik ve yapıda yapıldığı söylenir.  En iyi polisaj makinesi kullanılırken dahi kimyasallardan destek almak gerekir. Pasta cila makinesi olarak da bilinen bu cihazlar pasta, cila, nano ve boya koruma gibi ürünler ile birlikte kullanılabilir. Çoğunlukla profesyonel kullanım için üretildikleri için, cihazlar hakkında her tür bilgiyi öğrenmeden kullanmak risk oluşturabilir. Bu nedenle hangi polisaj makinesini kullanılırsa o makinenin verileri incelenmelidir. Çünkü polisaj makinesi kaç devirde kullanılmalı, temizliği nasıl yapılmalı, kaç saat çalıştırılmalı ve hangi durumlarda zararlı olabilir gibi sorular polisaj ürünleri çeşitliliğine göre değişmektedir.

Polisaj makinesi devir kullanımın etkileyen kriterleri incelersek:


  • Aracın vernik sertliği
  • Yüzeydeki çiziklerin yoğunluğu
  • Kullanılan pastanın aşındırma gücü
  • Yüzeyin kıvrımlı ve düz olması

Seçim sürecinde kararsızlık yaşayan alıcılar polisaj makinesi öneri ve eleştirileri değerlendirerek sağlıklı bir seçim yapabilir. Özellikle ürünün çalışması esnasında kullanılacak kimyasalların içeriği, performansı etkileyen konulardan biridir. Derin çizikleri dahi geçirebilecek güçte kimyasalların tercih edilmesi, işlemin daha az yorucu olmasını sağlar.


Çizik Giderme (Polisaj) işleminde yüzey tüm olumsuzluklardan arındırıldıktan sonra parlaklığı maksimum seviyeye yükseltmek adına özel polishler(pasta) kullanılır geçmesini sağlar. Polisaj pastası nedir sorusuna cevap olarak polisaj işlemi sonrası parlaklığı maksimum seviyeye yükseltmek için kullanılan bir ürün olarak cevap verilir. Polisaj pastası sayesinde araçların parlaklık seviyesi maksimuma ulaşır. Ayrıca koruma ürünleri yapıldıktan sonra derin ve ıslak bir görünüm elde edilir araçlarda.

Polisaj Bezi Nedir?

Parlatıcı parlatma, mücevherlerde son yüksek parlaklığı üretmek için kullanılan iki prosedürdür. Sık sık birbirlerinin yerine kullanılsalar da aslında bunlar iki ayrı işlemdir. Polisaj, az miktarda yüzeyin çıkarıldığı aşındırıcı bir işlemdir. Tripoli, parlatma için en yaygın kullanılan bileşiktir. Polisaj sayesinde zımparalama işleminden kalan küçük çizikleri giderir ve tüm yüzeyleri düzeltir, ancak parlak cilalama yapmaz. Polisaj bir bakıma aşındırma olarak bilinen işlemin yüzey pürüzsüzleştirme için kullanılan kısmına verilen isimdir.  Aşındırma işlemi metal yüzeyinde bulunan parçacıkları ve çapakları aşındırıcı olarak adlandırılan ve mevcut metallerden daha sert parçacıkların kullanılması ile temizlenmesi işlemidir. Bu bezler tamamen pamuklu kumaşlardan üretilmiş olan bez polisaj bezidir. Bu sayede polisaj işlemlerinden en iyi sonuçlar alınabilmektedir.

Polisaj Hangi Yüzeylere Uygulanır?

Mermer, araç, ahşap ve daha birçok yüzey için çeşitli uygulama metotlarına sahip olan kademeli modeller yüzeylerin ilk günkü kadar yeni görünmesini sağlar. Polisaj metal parlatma işleminde araçların kendisinde kullanıldığı gibi detay parçalarında da özellikle jantlarda kullanılmaktadır. Mikro polisaj ise saat gibi metal parlatma gereken aksesuarların yapımında da kullanılır.

Sıfır Araca Polisaj İşlemi Uygulanır mı?

Boya koruma sıfır araçlara uygulanırken polisaj aşaması gerektirmez. Aracın vernik seviyesi sıfır olduğu için gerek duyulmaz. Ancak showroom kısmında yıkanan veya cila sürülen araçlarda mevcut kılcal çizikler oluşabilir. Mostar Oto Bakım Merkezine gelen sıfır araçlara LED ve gündüz ışıklarıyla eksper yapılıp bazen ufak da olsa lokal polisaj işlemleri uygulanabilir.

Evde Polisaj Nasıl Yapılır?

Evde polisaj nasıl yapılır :

 

  • Tüm boyadan, uygulanmış kimyasal katmandan arındırılır.
  • Yüzeyinde bulunan, çizik ezik kısımlar sırasıyla küçükten büyüğe zımparalarla giderilir.
  • Son kat olarak su zımparası yapılır ve pürüzsüz bir hale gelir (Zımpara ne kadar düzgün olursa malzeme o kadar güzel olur).
  • Polisaj cilası ve polisaj keçesi satın alınır.
  • Polisaj cilası uygulama yapılacak ürüne ve keçeye sürülür.
  • Taş motorunun ucuna takılan keçe ile ürünün parlatılmak istenen yüzeylerine uygulama yapılır.
  • Uygulama yapıldıktan sonra nemli bir mikrofiber bez ile tozlardan arındırılır. Kuru bir bez ile ürün kurutulur.

Polisaj Macunu Nedir?

Polisaj macunu parlatmak, temizlemek ve korumak için özel olarak formüle edilmiş bir üründür. Güçlü hassas zımpara özelliği içerir, böylece yoğun şekilde havaya maruz kalan ve aşınmış yüzeyleri parlatmak için ideal hale gelir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.