Pasta Cila Nasıl Yapılır?

04-11-2022 13:08
Pasta Cila Nasıl Yapılır?


Pasta cila makine ve elle yapılabilir. Öncelikle polisaj makinesi ile yapılan işlemlerin daha kolay olduğunu ve daha güzel sonuç verdiğini söylenebilir. Uygulama yapılacak bölge serin kuru ve tozlardan korunaklı bir alan olmalıdır. Elle yapılan işlemlerde oldukça zaman , kuvvet  ve sabır gerekecektir. Öncelikle pasta cila yapılacak zeminin temiz ve kuru olması gerekmektedir. Çünkü kalan herhangi bir toz demir parçası bile yüzeyin çizilmesine sebep olacaktır. İmkan olması durumunda kil temizliği de yapılması önerilir. Çizik giderme pastası uygulama yapılacak materyale sıkılıp  oval hareketlerle bastırarak uygulanır. Makine kullanımında baskı hareketlerine gerek yoktur. Çizikler yok olana kadar bu işleme devam edilir. Farklı kalınlıklarda pastalar kullanılabilir. Son olarak boya koruma cila işlemine geçilir.


Pasta Cila Nedir?

Pasta cila nedir sorusunun cevabı arabalardaki çizik, lekelenme ve oksitlenme gibi kusurlardan kurtulmak için uygulanan en yaygın işlemlerin başında gelir. Pasta ve cila birbirinden farklı olsalar da halk arasında komple bakımı tanımlamak için pasta cila olarak birlikte kullanılıyor. Pasta, bir tür sıvı zımparalama işlemidir. Polisaj makinesi ile yapılan pasta işlemleri pasta polish nedir sorusunun cevabı niteliğindedir. Oto pasta otomobil yüzeyindeki boya kaplamasının fiziksel ve kimyasal yöntemlerle inceltilmesini sağlar. Yıkama fırçalarının zamanla yüzeyleri çizmesi, güneş ışınlarının boya rengini matlaştırmasını ve sürüş anında yol üzerindeki çakıl taşı, kum gibi maddelerin yarattığı tahribat gibi sebeplerle araç zarar görebilir. Aracın yüzeyinde bu nedenlerle oluşan deformasyonlar varsa otomobili boyatmak yerine oto pasta cila (araç pasta cila) uygulaması yapmak tercih edilir


Pasta Cila Ne İşe Yarar?

Pasta, arabaların yüzeyindeki çizik ve asidik kusurların yok edilebilmesi için yapılan ilk uygulamadır. Pasta uygulaması ile boya üzerinde aşındırma yapılarak çiziklerin yok edilmesi amaçlanır. Bu aşındırma işleminde yüzeydeki boya inceltilerek çiziklerle aynı seviyeye getirilir. Çiziklerin derinliğine ve aracın rengine göre farklı türde pastalar kullanmanız gerekebilir. İkinci aşaması olan cila ise pasta uygulamasının ardından yüzeyde kalan pürüzleri yok etmek ve mat görünümünü yok ederek parlak hale getirmek için yapılan işleme deniyor. Araba pasta cila işlem otomobil yüzeyine parlaklık verir ve koruma sağlar.


Pasta Cila Ne Kadar Sürer?

Pasta cila ne kadar sürer ortalama 3 ya da 4 saat kadar sürebilmektedir. Tabi ki duruma göre bu daha az ya da uzun süre bilirken, bakımın kalitesi de bu konuda süreyi etkiler. Yine de gerekli şekilde yapılan otomobil pasta cila işlemleri, en az 3 saat kadar bir süre içinde yapılabilmekte olup, teslim edilir. Uzman kişiler tarafından yapılan işlemler, araç için önemli olacaktır. Pasta cila nasıl yapılır, araba pasta cila makinesi ve pasta cila parlatıcı ne kadar iyi yapan kişi ne kadar uzman ne kadar süreceğini ve ne kadar iyi pasta cila çıktığını belirler.


Pasta Cila Malzemeleri Nelerdir?

Pasta cila için araba pasta cila seti diğer ürünler için pasta cila takımı olarak setlerde satılmaktadır. Örnek olarak G3 pasta cila setlerini inceleyin. Ayrıca su bazlı pasta cila çeşitleri de bulunmaktadır.

Pasta cila malzemeleri:

·         Sabun ve kil hamuru

·         Temizlenmesi için gerekli su

·         Maskeleme bandı

·         Polisaj Makinesi ve polisaj pastası

·         Pasta bezi

·         Cila süngeri

·         Cila


Pasta Cila Yapmanın Püf Noktaları

Bir arabanın parlatılması veya cilalı olabilmesi için önce uygun şekilde temizlenmesi gerekir. Araba üzerindeki kir aşındırıcı olabilir ve işlem yapmadan önce arabanın yüzeyini iyi bir şekilde temizlemek gerekir. Yalnızca otomotiv kaplamaları için tasarlanmış ürünler kullanılır, sert temizleyiciler boyaya zarar verebilir.


Pasta Uygulaması Nasıl Yapılır?

Arabaya pasta cila nasıl yapılır şu şekilde yapılır:

Otomobilin üstten başlayarak iyice yıkandıktan ve duruladıktan sonra, otomotiv sınıfı mikrofiber bez kullanılarak aracı kurulanır. İlk yıkamanın ardından işlem uygulanacak yüzeylerin sabunlu su ve kil hamuru yardımıyla tekrar temizlenmesi gerekir. Kil hamuruyla yüzeydeki son kalıntıların en ince gözeneklere kadar temizlenmesi amaçlanır. Bu işlemden sonra ise tekrar bir yıkama ve kurulama gerçekleştiriliyor. Kurutma işleminin ardından pasta işlemi geliyor. Pasta yapılacak alanların dışındaki bölgelerin gazete veya maskeleme bandıyla kapatılarak pastanın diğer bölgelere yayılması önlenmesi gereklidir. Polisaj makinesi ile dairesel hareketler çizilerek pasta polish işlemine başlanır. Herhangi bir aksilikten korunmak için işlemi yavaş ve yumuşak tutmak en mantıklı tercih olacaktır. Pasta yapılan bölgeler biz bezle silinmeli. Silme işleminin ardından hare giderici yardımıyla, yüzeyde bıraktığı dairesel lekeler ortadan kaldırılmalı. Ardından yumuşak bir süngere cila sürülerek pasta işlemindeki gibi polisaj makinesiyle cila uygulaması tamamlanabilir. Hızlı pasta cila görünümü için kullanım kolaylığı pasta cila spreyleri de satılmaktadır. Taşlama makinesiyle pasta cila yapılır mı? Evet yapılır ama verimli olmaz. Bu cihazların devirleri çok yüksektir, buna karşılık da güçleri düşüktür. 11.000 devirlere kadar çıkar hızları. Polisaj makinaları ise 600 devirden başlar ve max 3000 devire kadar çıkarlar.


Cila Ne Sıklıkla Tekrarlanmalıdır?

Cila uygulamasını ise birkaç ayda bir yaparak toz ve kirden koruma sağlayabilir, parlak görünüme her zaman sahip olunabilir. 3 ay gibi bir sürede etkisini kaybeden cila işlemini yapmak arabanın boyasında herhangi bir zarara neden olmaz. Dikkat edilmesi gereken nokta arabanın boyasına uygun pasta cila malzemeleri kullanmak gerektiğidir. 


Pasta Cila Nasıl Temizlenir?

En iyi pasta cila, en iyi pasta cila formülü uygulamasını yapabilmek için öncelikle iyi bir temizleme işlemi yapılmalıdır. Öncelikle uygulama yapılacak yüzeyler, toz ve kirlerden arınacak şekilde yıkanmalı. Daha sonra pasta cila işlemi uygulanacak yüzeylerin sabunlu su ve kil hamuru yardımıyla tekrar temizlenmesi gerekiyor. Kil hamuruyla yüzeydeki son kalıntıların en ince gözeneklere kadar temizlenmesi amaçlanıyor. Temizlik aşamaları tekrar pasta cila sonrası izler. Pasta cila nasıl temizlenir sorusunun cevabı ise polisaj bezi ve süngeri yardımıyla temizlenir.


Pasta Cilanın Faydaları Nelerdir?

Pasta cila ne işe yarar sorusunun cevabıyla ile pasta cilanın faydaları nelerdir sorusunun cevabı paraleldir. Arabaya pasta cila yapmanın en iyi nedenlerinden biri boyalı yüzeye zarar verici maddelerden korumaktır. Bulunan bölgeye bağlı olarak aracın sürekli güneş ışığına, asit yağmuruna, tuz ve toz gibi dış etkilere maruz kalır. Tüm bunlar boyaya zarar verebilir. Aracın kaporta üzerine uygulandığında ince bir tabaka kalır. Böylece zararlı güneş ışınlarından boyaya zarar vermesini önleyen bir bariyer oluşmuş olur. Cilalama uygulayarak boya renginin değişmesini solmasını ve oksidasyonu önlemiş olunur. Pasta cila boya koruma olayının baş kahramanıdır.

Araca pasta cila uygulaması yaparak ince küçük çizikleri doldurulabilir. Bir kat cila arabaya ayna gibi bir görünüm kazandıracak parlaklık verecektir. Moleküler seviyedeki bir kat cila, yüzeyin rengini parlaklığını ortaya çıkarır.  

Arabayı yıkadıktan sonra hemen yağmur yağabilir. Su lekeleri olmasaydı bu o kadar da kötü olmazdı. Yağmur yağdığında zamanla su damlacıkları arabanın üzerinden buharlaşmaya başlar ve geride lekeler bırakır. Yıkama işleminden sonra cila yapılmış araçta su lekeleri çok az kalır ve bu temiz görünüm daha uzun süre kalıcı olur. Buna ek olarak aracın kirlenme ve tozlanmaya, böcek vb. kalıntıların yüzeye yapışmasını zorlaştırır uzun süre temiz ve parlak görünüm oluşturur.  


Pasta Cila Çizik Giderir mi?

Pasta cila çizik giderir mi sorusuna verilen cevap evet olacaktır. Pasta cila ile araçtaki çizikleri yok etmeniz mümkündür. Fakat bu işlem çiziğin boyutuna, derinliğine ve hangi bölgede olduğuna göre değişkenlik gösterir. Çizik giderici pasta cila uygulaması çizik tespitleri ile başlar. Genellikle daha derin olan çizikler için pasta cila öncesi zımpara kullanılması gerekir.


El ile Pasta Cila Nasıl Yapılır?

Çizik giderici pastaları elle yapacaksanız, en güzel netice pamuk kullanarak alınır. Cilada ise herhangi bir sünger işinizi görecektir. Çünkü pastaların aşındırma işlevi pamuğun yumuşak ve sık lifli yapısı sayesinde oluşturduğu yüzey direnci sayesinde çok daha iyi gerçekleşir. Cilada bulunan besleyici ve parlatıcı vaks ise sünger ile yüzeye rahatça yedirilebilir.

Elle yapılacak pasta işlemlerinde ilk önemli konu; araçtaki çiziklerin derinlik tespitidir. Çiziklerin derinliğine göre özel olarak üretilmiş olan pasta modeli ile uygulama yapılmazsa çizikler yok edilemez. İnce pasta cila gerekliyken kalın yapılması durumunda araç kaportasında yeni çizikler oluşabilir.


Pasta Cila Zararlı mı?

"Pasta cila zararlı mı?” ya da "Pasta cila, ekspertizde çıkar mı?” sorularına net bir cevap vermek mümkün değildir. Pasta cila işlemi çok sık tekrarlanmıyor ve sadece ihtiyaç olduğunda doğru tekniklerle yapılıyorsa ekspertizde çıkma ihtimali düşük olarak değerlendirilir. Sık tekrarlanması halinde aşınmalar ve katmanlar ortaya çıkar. Çünkü gerçekten iyi bir uzmana gidilmezse aracın boyasında aşınma gözlemlenebilir. Son derece basit bir işlem olan araba cilası; ufak bir çizik, toz ya da ize, yani işin uzmanı olmayan ellerde yapıldığı zaman olumsuz sonuçlara neden olabilirken tecrübeli pasta cila ustaları tarafından kaliteli pasta cila yapıldığında mükemmel sonuçlar sunar. Elbette arabanın pasta ve cila zamanına da dikkat etmek gerekir. Yeni bir araca uygulanması önerilmez.


Pasta Cila Ne Kadar Dayanır?

Çok sık yapılması, riskli olan pasta cila işlemleri, boyayı kaldırma ve incelmesine yol açabilmektedir. Yapılacağı zaman da usta kişilere araç teslim edilip, bu işlemlerin yapılması istenmelidir. Pasta cila ömrü ne kadar sorusunun cevabı pasta ve cilanın ömrü farklı olduğu için şu şekilde cevap verilir. Yapılan cilanın ömrü 1 ay olarak bilinirken, pasta ise 1 yıl kadar süre gidebilmektedir. Gerektiği zaman yapılması gereken işlemlerin, sık sık tekrarlanmaması aracın sağlığı için önemli olabilirken, araç sürücüleri buna dikkat etmelidir. Siyah pasta cila gibi renkli pasta cila uygulamalarında kullanıma göre farklılık gösterebilir.


Bir Arabaya Ne Kadar Pasta Cila Gider?

Bir arabaya ne kadar pasta cila gider sorusunun tek bir cevabı yok maalesef. Aracın kasa büyüklüğü, araçtaki çiziklerin miktarı ve yoğunluğu, hatta uygulamayı yapan kişinin profesyonel veya amatör olması bile bir araçta kullanılan pasta cila miktarını etkileyen faktörlerdir. Pasta cila uygulaması teknik bilgi gerektiren bir işlemdir. Özellikle pasta ürünlerinin optimum miktarda kullanılması performansı artıracaktır. 250 mL pasta cila seti şişeleri binek tipli bir araç için yeterlidir. Özellikle uygulamayı kendisi yapacak olan amatör kullanıcılar 250 mL ile binek bir araca komple pasta cila yapabilirler.


Pasta Cila Yaparken Nelere Dikkat Edilir?

Pasta cila uygulaması yaptırırken aracın yüzeyine ve rengine uygun, kaliteli malzemeler kullanan profesyonel bir ekipten yardım alınır. Böylece aracın boyası zarar görmeyecek, pasta cilanın etkisi uzun süreli olacaktır. İşlem sırasında kullanılan polisaj makinesi, mutlaka deneyimli bir ekip tarafından kullanılmalıdır. Uygulama yaparken makine dengeli tutulmaz ve uç kısmındaki sünger parçalanırsa araç çizilebilir. Ayrıca kullanılan pasta cila malzemelerinin otomobilinizin rengine ve boya türüne de uygun seçilmesi gerekir. Otomobilinizin rengi koyu ise ince, açık tonlarda ise kalın pasta tercih edilmelidir. Solvent, silikon, balmumu ve teflon içermeyen bir pasta kullanılmalı, malzemenin araçla uyumunu test edebilmek için önce küçük bir alanda deneme yapılmalıdır.


Pasta Cila ve Boya Koruma Arasındaki Fark

Pasta cila yerine ne kullanılır boya koruma malzemeleri kullanılabilir. Pasta cila ve boya koruma arasındaki farkın en önemlisi etkilediği katman farkıdır. Pasta cila uygulamaları, aracın rengini, orjinal rengine döndürmek ve daha parlak görünmesini sağlamak için yapılan işlemler bütünüdür. Boya koruma ise aracın boyasını korumak için boyanın üzerine kaplanan malzemedir. Boya koruma sayesinde araçta oluşacak bir çizik, aracın boyasına değil sadece boya koruma katmanına zarar verir. Böylece boya koruma malzemesini kaldırdığınızda çizik de kaybolur. Kısacası biri direk boya katmanına etki ederken diğeri ise ekstra bir katman ile ana boya katmanına zarar gelmesini engeller. Pasta cila sonrası pasta cila boya koruma malzemeleri kullanılır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





 

 


 

 

 

 

 

 

 


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.