Boya Fırçası Nasıl Temizlenir?

07-02-2023 19:05
Boya Fırçası Nasıl Temizlenir?

Evlerinin duvar dekorasyonunu değiştirmek isteyenlerin ilk olarak öğrenmesi önerilen konular arasında "boya fırçası nasıl temizlenir?” veya "boya artıkları nasıl temizlenir? gelmektedir. Evde duvar boyama yaptıktan sonra fırçaların bir sonraki kullanımda kirli olmaması gerekmektedir. Çünkü boya fırçası üzerine yapışan boyalar bekledikten bir süre sonra kurumakta, fırçanın ise kullanılmaz hale gelmesine neden olmaktadır. Böyle kötü sürprizlerle karşılaşmamak adına duvar fırçası belli yöntemlerle temizlenmektedir. Bahsedilen yöntemlerin en biliniri ise temizleme tineri ile fırça temizleme tekniğidir vurgusu yapılmaktadır. İlk olarak su dolu bir kaba konulan fırçanın kullanılmayan bir tarakla temizlenmesi ve daha sonra da tinerin içine konulması sayesinde boya kalıntılarından eser kalmamaktadır. Ayrıca bu durum "tiner boyayı çıkarır mı?” sorusuna da yanıt niteliği taşımaktadır.  


Boya Rulosu Nasıl Temizlenir?

Boya rulosu boyama işlemlerinde fırça kadar çok iş görmektedir. Rulo boya fırçası bir kereden fazla kullanılması için boyama işlemi biter bitmez hemen temizlenmesi gerektiği belirtilmektedir. Çünkü boya işlemi bittikten sonra rulo fırça ne kadar çok bekletilirse temizlenmesi de o kadar zor olmaktadır. Henüz kurumamış olan boya rulosu ister küçük rulo fırça veya büyük boya rulosu ve geniş boya rulosu olsun uygun tekniklerle kolayca boyadan arınmaktadır. 

Boya su bazlı, silikon ya da plastik ise boya rulosu, bir kovanın içinde yıkanarak hatta mümkünse akan ılık su ile arındırılarak temizlenmektedir. Ayrıca yapı marketlerden kolayca sağlanan yarım ay şeklindeki boya rulosu temizleme spatulaları da iyi iş çıkarmaktadır. Bu spatula, boya rulosu yıkanırken üzerindeki boyanın sıyrılmasına ve tamamen yok olmasına yardımcı olmaktadır. Boya kalıntılarından tamamen arınan boya rulosunun daha sonra içinde kalan suyun da çıkması gerektiği bilinmektedir. O yüzden rulonun düz bir zeminde 5-10 kez döndürülmesi iyi bir netice vermektedir. Sonrasında açık alanda kurumaya bırakılan boya rulosu, kuru bir bez ya da gazete kâğıdı ile kaplanarak saklanmaktadır. 


Yağlı Boya Fırçası Nasıl Temizlenir?

Birçok mekânın yağlı boya işleminde kullanılan yağlı boya fırçası da kullanımının ardından temizlenmektedir. Yağlı boya yapmak isteyen birçok kişinin öncesinde "yağlı boya fırçası nasıl olmalı? sorusuna yanıt aradığı da bilinmektedir. Cevabının da yassı yağlı boya fırçası ve de yağlı boya rulosu olduğu görülmektedir. Sonrasında ise "yağlı boyayı ne çıkarır?” akıllara gelmektedir. Bu konu hakkında da en uygun sıvının sentetik tiner ve de özel yağlı boya fırça temizleyici tineri bilgilerine ulaşılmaktadır. 

Bütün bunlara ek olarak suyun yağlı boyayı temizlemede yeterli olmadığı da eklenmektedir. Boya işlemi biter bitmez eldiven takılarak fırçanın sentetik tiner ile iyice yıkanması ve küçük bir kabın içerisine konulan bir miktar sentetik tinerin içine bastırılarak çevrilmesi de vurgulanmaktadır. Yağlı boyanın iyice çözülmesi adına fırçanın tinerli kapta 1-2 saat bekletilmesi ve çıkarıldıktan sonra da kuru bir bezle kurulanması önerilmektedir. 


Tinersiz Yağlı Boya Fırçası Nasıl Temizlenir?

Tiner kullanmadan yağlı boya fırçasının temizlenmesine katkı sağlayan bir diğer madde de terebentin olmaktadır. Çam ağacının reçinesinden damıtılarak elde edilen ve keskin olan terebentin maddesinin kullanım sırasında ortamın iyice havalandırılması gerekmektedir.  


Akrilik Boya Fırçadan Nasıl Çıkar?

Akrilik boyalar yani su bazlı boyalar, sentetik ve selülozik boyalara göre daha dayanıksız olmaları ile tanınmaktadır. Buna dayanarak akrilik boya fırçasının temizleme işleminin kolay olduğu da eklenmektedir. Akrilik boyanın fırçadan çıkması için boya işlemi biter bitmez fırçanın su ile yıkanması ve kurutulması yeterlidir bilgisi verilmektedir. Böylece "akrilik boya fırçası nasıl temizlenir?” ve "akrilik boya fırçadan nasıl çıkar?” hakkında da yanıta ulaşılmaktadır. Akrilik boyalar kullanılarak yapılan ahşap boyama için de "ahşap boyama fırçası nasıl olmalı?” konusuna değinilmektedir. Ahşap boyamada ipek fırçanın, sünger fırçanın ya da yüzeye göre rulo ahşap fırçanın iyi işlere imza attığı öğrenilmektedir. 


Kurumuş Boya Fırçası Nasıl Temizlenir?

"Kurumuş boya rulosu nasıl temizlenir? sorusunun da arama motorlarında kullanıcılar tarafından sorgulandığı fark edilmektedir. Kurumuş boya fırçalarının temizliğinin zor olduğu ve bunun için sentetik tinerin yetersiz kaldığı yazılmaktadır. Kurumuş boyların fırçadan arındırılması için ve "selülozik tiner boyayı çıkarır mı?” sorusuna yanıt için selülozik tiner kurumuş boya kalıntılarına önerilmektedir. Fakat bunun yanında selülozik tinerin fırça kıllarının dökülmesine neden olduğu ve de fırçanın eski becerisini kaybettiği de eklenmektedir. Bu yüzden uzmanlar, boyanın düzgün ve sorunsuz olması adına yeni bir fırça alınmasını işaret etmektedir. 


Su Bazlı Boya Fırçası Nasıl Temizlenir?

 "Su bazlı boya nasıl çıkar?” ve "kurumuş su bazlı boya nasıl çıkar?” soruları için de su bazlı boya fırçasının sabunlu ılık su ile iyice yıkanması vurgulanmaktadır. Su temiz akana kadar da durulama işlemine devam edilmesi ve temiz bir bez üzerinde kurumaya bırakılması belirtilmektedir. 



Sertleşmiş Boya Fırçası Nasıl Temizlenir?

"Sertleşmiş ya da donmuş boya nasıl çözülür?” veya "donan boya nasıl çözülür?” hakkında doğru bilgilere ulaşmak için öncelikle kullanılan boyanın cinsine göre ayrı yöntemlerin olduğu yazılmaktadır. Sertleşmiş boya fırçasının üzerindeki boya kalıntıları su bazlı ise bir kavanozun ya da kabın içine sirke ilave edilmiş ılık suyun iyi iş çıkaracağı söylenmektedir. Ayrıca sirke yerine yumuşatıcının da sonuç verdiği bilinmektedir. Sertleşmiş boya fırçasının üzerindeki kalıntılar yağlı boya ise selülozik boya inceltici tiner devreye girmektedir. Sertleşmiş yağlı boya fırçasının temizleme uygulaması daha fazla zaman almakta ve uğraştırıcı olmaktadır. Kullanılmayan bir tarak desteği ile selülozik tinerle ayıklanan fırçanın temizliğinde eldiven kullanımı da eklenmektedir. 


Vernikli Fırça Nasıl Temizlenir?

Tüm boyalarda olduğu gibi verniklerde su bazlı sentetik ve selülozik tipleri bulunmaktadır. Bu kapsamda vernik fırçası temizleme işleminde boya fırçasında olduğu gibi verniğin türü baz alınmaktadır. "Vernikli fırça nasıl temizlenir?” sorusuna da ılık su ve tiner ile cevabı verilmektedir. 


Akrilik Vernikli Fırça Nasıl Temizlenir?

Su bazlı yani akrilik vernikli fırça ya da rulo temizlemek adına sıcak su dolu bir kabın içine gereçlerin bırakılması gerekmektedir. Su soğuyunca yumuşayan akrilik vernikli fırçanın, rulonun suyun içine bastırılması ve eller hafif ovalanması da iyi sonuçlar getirmektedir. 


Sentetik Vernik Fırçası Nasıl Temizlenir?

Sentetik vernik fırçası sentetik tiner ile arınmaktadır. Su bazlı vernik gibi önce suda bekletilen sentetik tiner fırçası daha sonra sentetik tinerin içinde bekletilmektedir. Halen çıkmayan vernik kalıntıları için de sentetik tiner ile yıkanması söylenmektedir.


Selülozik Vernikli Fırça Nasıl Temizlenir?

Selülozik vernik fırçası, selülozik tiner dolu bir kabın içine bırakılmakta ve birkaç saat sonra alınıp yine selülozik tiner ile yıkanmaktadır. Selülozik tinerin fırça kıllarını dökmesinden kaynaklı da yıkanma sonrasında zayıflayan ya da kopan kıllar fırçadan ayıklanmaktadır.

 

Boya Fırçaları Nasıl Kurutulur?

Boyadan sonra arındırılma işlemlerinden geçen boya fırçalarının üzerinden fazla su önce elle sıkılarak sonra da kâğıt havlu ile alınmaktadır. Şekilleri bozulmadan kurutulması gereken boya fırçaları, yatay olarak düz bir zemine yerleştirilmektedir. Bunun yanında bu aşamada fırça kıllarının da düzgün olmasına dikkat edilmektedir. Yuvarlak fırçaların ise kılların uçlarının bir noktaya sabitlenmesi ve kıllarının bükülmemesi belirtilmektedir. 


Boya Fırçası Temizlerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Boya fırçası ve rulosu tekrar kullanılmak üzere temizlenirken uygun temizleme maddelerinin ve yöntemlerin kullanılması gerektiği vurgulanmaktadır. Dikkat edilmesi gerekilen en önemli hususun doğru malzeme ve teknik olduğunun unutulmamasının altı çizilmektedir. Rulonun ya da fırçanın kalitesinin tekrar kullanıma ve de temizliğe olanak sağlaması beklenmektedir. Bu sebeple fırça rulo seçimi yapılırken kaliteli ürünlerin tercih edilmesi avantaj sağlamaktadır. Bütün bunların yanında ayrıca temizlik sonrasında da boya fırçasının saklama koşulları da önemli olmaktadır. 



IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.